Svijet
0

Italija: Desni centar u prednosti na djelomičnim lokalnim izborima

FENA
Na prvim djelomičnim lokalnim izborima u Italiji nakon prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, na kojima je pobijedila koalicija lijevog centra premijera Romana Prodija, u prednosti je, prema prvim neslužbenim djelomičnim izvještajima, opozicioni desni centar Silvija Berlusconija.

Birališta su zatvorena u ponedjeljak u 15 sati i glavni podatak je znatno smanjenje odziva na birališta, na koja je u 856 općina i sedam provincija bilo pozvano više od 10 miliona birača. Do 22 sata u nedjelju na općinskim izborima glasalo je 54,3 posto upisanih u odnosu na 58,3 posto na ranijim lokalnim izborima prije pet godina.

Prema prvim podacima biračkih odbora, u Veroni je u prednosti desni centar, dok u Genovi prevagu odnosi lijevi centar, Aquila ide ka lijevom centru, a Reggio Calabria po svoj prilici ostaje u rukama desnog centra, kao i Tarano na Siciliji te Parma.

Ko je pobijedio i ko izgubio na ovim izborima računat će se po tome kako će biti podijeljeni 26 većih gradova od 856 općina. Do sada je svaka koalicija bila na čelu u 13 većih gradova. Dok Unija govori kako to nije test za vladu, desni centar odgovara kako bi vlada trebala podnijeti ostavku ako lijevi centar loše prođe na izborima, prenijela je Hina.

"Berlusconi je izgubio na svim lokalnim izborima otkako je pobijedio na parlamentarnima 2001. pa nikad nije podnio ostavku na premijerski položaj. Dakle, on bi trebao biti posljednja osoba koja ima pravo zatražiti ostavke drugih", izjavio je poslije zatvaranja birališta potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema.