Više od 350 povrijeđenih
1

Italija: Broj žrtava potresa popeo se na 17

FENA
Zemljotres u Italiji (Foto: Arhiv/AFP)
Zemljotres u Italiji (Foto: Arhiv/AFP)
Broj žrtava snažnog potresa koji je u utorak pogodio sjeveroistok Italije popeo se na 17, povrijeđeno je više od 350, a bez doma je ostalo 14.000 osoba.

Italijani poslije teškog dana nisu imali ni mirnu noć, jer je od ponoći do 5 sati ujutru registrovano više od 60 slabijih naknadnih potresa na sjeveru zemlje.

Spasilačke ekipe su tokom jutra pronašle tijelo osobe koja se od utorka vodila kao nestala. Riječ je o jednom od radnika iz urušene fabrike u Modeni. Ekipe i dalje rade na otkopavanju i pružanju pomoći ugroženima.

Mediji prenda je jedna žena (65) sinoć izvučena živa iz ruševina u Kavecu, u okolini Modene.

Od devet sati ujutru u utorak Seizmološki aparati bilježili su potrese tokom čitavog dana, a najjači potres bio je jačine 5,8 stepeni Richtera s epicentrom između mjesta Karpi, Medola i Mirandola u oblasti Modene na sjeveroistoku Italije. Tu zemlju su oko 13 sati pogodila još dva jaka potresa, magnitude veće od pet stepeni.

U utorak navečer tu oblast pogodio je potres jačine 3,9 stepeni. Seizmolozi su upozorili da su vjerovatni dodatni potresi, čak i oni velike jačine.

Tlo nije mirovalo ni tokom noći, a Nacionalni institut za geologiju i vulkanologiju je saopćilo da je od ponoći do 5.15 sati registrovano na desetine potresa od kojih je najjači bio 3,4 stepena, koji se osjetio u blizini Modene.

Oko 14.000 osoba ostalo je bez domova, razrušenih u potresu u utorak i onom koji je prije devet dana pogodio oblast Ferare.

Vlasti su ponedjeljak proglasile za Dan žalosti u cijeloj Italiji.