Svijet
0

Italija: Bivša ministrica sa svinjama na mjestu izgradnje džamije

Sarajevo-x.com
Bivša ministrica obrazovanja u Italiji Mariellla Mazzetto, izazvala je val kritika zbog svog čudnog i neumjesnog protesta protiv izgradnje džamije u Padovi. Sa još nekoliko pristalica, Mazzetto je "šetala" svinje po mjestu određenom za džamiju, a svoj čin je objasnila kao "odbranu kršćanskog identiteta".

Bivša italijanska ministrica obrazovanja u Italiji Mariella Mazzetto izazvala je velika negodovanja i kritike zbog svog neumjesnog čina, a čak se i njena stranka Liga Nord ogradila od toga.

"Ovakvo ponašanje nije dozvoljeno i vjerujem da su mnogi građani posramljni zbog njenog čina", izjavio je gradonačelnik Padove Flavio Zanonato, prenio je AFP.

Gradonačelnik je dodao da je Padova mjesto suživota muslimana i kršćana te pripadnika ostalih vjeroispovijesti.

Mazzetto je sa nekoliko kolega iz stranke šetala svinje na mjestu predviđenom za izgradnju džamije kako bi "odbranila kršćanski identitet". Njena stranka Liga Nord, iako dijeli njeno mišljenje kada je riječ o izgradnji džamije, osudila je njen čin jer smatraju da je to pretjerano i nepromišljeno. Oni smatraju da je njena borba opravdana, ali ne i način na koji je to uradila.