UN
0

IT u borbi s klimatskim promjenama

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon pozvao je u četvrtak vlade i kompanije širom svijeta da koriste informacijske tehnologije u borbi s klimatskim promjenama.

"Informacijske tehnologije doprinose između dva i tri posto emisiji plinova s učinkom staklenika, ali mogu smanjiti emisije ostalih sektora za najmanje 15 procenata", rekao je Ban na telekomunikacijskoj konferenciji u Ženevi, dodajući kako to znači da one mogu dati značajan doprinos borbi protiv globalnog zagrijavanja, prenijele su agencije.

Kao jedan od najočiglednijih načina da informacijske tehnologije doprinesu borbi protiv klimatskih promjena, na ženevskom skupu su spomenute videokonferencije, kojima se ljudima omogućava da prisustvuju sastancima, a da pritom ne putuju, čime se smanjuje emisija štetnih plinova u atmosferu.

"Kada uzmemo u obzir da se svake sedmice održavaju međunarodne konferencije u kojima učestvuju na hiljade ljudi, možemo zamisliti koliko ogroman uticaj na emisije mogu imati 'virtualni' skupovi", izjavio je Malcolm Johnson, dužnosnik Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU), specijalizirane agencije UN-a.

Među primjerima korištenja informacijskih tehnologija spomenuta je indijska firma VNL, koja pravi jeftine GSM baze na solarni pogon u ruralnim predjelima. Za sada je proizvedeno i montirano 100 takvih baznih stanica, a posao cvjeta.

"Do kraja ove godine, bit ćemo prisutni na tri kontinenta", rekao je Reutersu predsjednik VNL-a Rajiv Mehrotra.

Ban je naveo kako se u Africi SMS poruke koriste kao novo oruđe za pomoć farmerima. Kompanije mobilne telefonije su sa partnerima instalirale 5.000 meteoroloških stanica širom toga kontinenta.

"Te stanice će nadzirati uticaj klimatskih promjena. Čim bude novosti, bit ćemo u mogućnosti da ih odmah prenesemo na mobilne telefone farmera. Nadamo se da dopremo do što više afričkih poljoprivrednika, jer se sedam od deset Afrikanaca oslanja na poljoprivredu kao glavni izvor prihoda", rekao je Ban.