Kijev nastavlja ofanzivu
46

ISW: Pogrešna je pretpostavka da će se borbe u Ukrajini zaustaviti zbog zime

S. M.
Map: Wikipedia
Map: Wikipedia
Institut za ratne studije objavio je najnoviji dnevni izvještaj o stanju na ukrajinskom frontu rekavši da borbe neće stati tokom zime i da bi bilo kakva pauza samo pomogla Rusima da konsoliduju svoje snage.
"ISW ne procjenjuje da će se borbe u Ukrajini zaustaviti ili ući u zastoj zbog zimskog vremena, uprkos pogrešnim zapadnim pretpostavkama. Jesenje i proljetno blato može usporiti ili zaustaviti vojno napredovanje, kao i neispravna ili nedovoljna zimska oprema. Neka vojna oprema će možda morati da se prilagodi hladnijem vremenu, a nedostatak opreme ili municije mogao bi usporiti napredovanje zbog logističkih poteškoća, ne zimskog vremena", stoji u izvještaju.


Dodaju da bi zimsko vrijeme moglo nesrazmjerno naštetiti loše opremljenim ruskim snagama u Ukrajini, ali je malo vjerovatno da će dobro snabdjevene ukrajinske snage zaustaviti svoju kontraofanzivu zbog dolaska zime.

"Možda će moći iskoristiti zaleđeni teren da se kreću lakše nego što bi mogle tokom blatnjavih jesenjih mjeseci i kulminacije nekoliko kampanja na obje strane", navodi se.

Smatraju da ako prestanu borbe tokom zime, to će biti zbog logističkih izazova.

"Ukrajina drži inicijativu i u procesu je osiguravanja velike pobjede u Hersonu. Prekid vatre bi Kremlju obezbjedio pauzu koja mu je očajnički potrebna da rekonstruiše ruske snage. Velika ukrajinska pobjeda koja je u toku u Hersonskoj oblasti neće biti posljednja", piše ISW.

Napominju da bi Rusi mogli iskoristiti pauzu da ojačaju posrnulu odbranu i nastave genocidnu kampanju za iskorjenjivanje ukrajinskog identiteta na okupiranim dijelovima Ukrajine.



"Borbe će se nastaviti na južnoj osovini; u Bakhmutu, u Donjeckoj oblasti (jedino mjesto gdje ruske snage još uvijek pokušavaju smislene ofanzive) i u sjevernoj Luganskoj oblasti dok ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivne operacije. Ruski zvaničnici su zauzeti pokušajima da obuče 120.000 vojnih obveznika za raspoređivanje na frontu na proljeće", navode iz Instituta za ratne studije.