Svijet
5

Istražuje se Putinovo skriveno bogatstvo

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najave mogućih sankcija Rusiji i njenim zvaničnicima iznova su aktualizirale potragu za skrivenim bogatstvom ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pojedini analitičari u SAD-u smatraju da sankcije protiv Putina ne bi urodile plodom, zato što ruski predsjednik posjeduje neprijavljene nekretnine, zlato i slične dragocjenosti, te novčane zalihe širom svijeta u vrijednosti od 70 milijardi dolara.

Još od prvih dana njegove političke karijere, Putina su pratile glasine o sumnjivim poslovima u koje se upuštao, a procjenjuje se da je ruski predsjednik najviše novčane iznose preusmjerio posredstvom velikih ruskih kompanija iz energetskog sektora.

Putin godišnje prijavi prihode u iznosu od 102.000 dolara, ali prema podacima američkog Bloomberga on je trenutno, zahvaljujući ulaganjima kroz crne fondove, jedan od najbogatijih političara u svijetu. Bloomberg procjenjuje Putinovo bogatstvo u iznosima između 40 i 70 milijardi dolara.

Američki New York Times piše kako je Putin ranije investirao u Gunvor fondove, koji spadaju u najbogatije fondove u svijetu. Zahvaljujući ovoj investiciji, Putin je do danas stekao značajna novčana sredstva.