Najčešće korišten aditiv
59

Istraživanje WHO-a ukazuje na to da je poznati zaslađivač moguće kancerogen

I. M.
© Shutterstock
© Shutterstock
Reuters je objavio ekskluzivno istraživanje WHO-a prema kojem će vodeća globalna zdravstvena organizacija sljedećeg mjeseca proglasiti jedan od najčešćih vještačkih zaslađivača na svijetu moguće kancerogenom.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), istraživački odjel Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) će u julu ove godine označiti aspartam, koji se koristi u brojnim proizvodima dijetalnih gaziranih pića do žvakaćih guma, kao i brojnih drugih napitaka, kao "moguće kancerogen za ljude", rekli su izvori Reutersa.

Odluka IARC-a, finalizirana ranije ovog mjeseca nakon sastanka vanjskih eksperata grupe, ima za cilj procijeniti da li nešto predstavlja potencijalnu opasnost ili ne, na osnovu svih objavljenih dokaza.

Slične odluke IARC-a u prošlosti za različite supstance izazvale su zabrinutost među potrošačima u vezi sa njihovom upotrebom, dovele do tužbi i izvršile pritisak na proizvođače da ponovo kreiraju recepte i pređu na alternative. To je dovelo do kritika da procjene IARC-a mogu biti zbunjujuće za javnost.

JECFA (posebni stručni komiteta WHO-a za aditive u hrani) također ove godine razmatra upotrebu aspartama. Sastanak je počeo krajem juna i komitet bi trebao objaviti svoje nalaze istog dana kada IARC objavi svoju odluku, 14. jula.

Od 1981. godine, JECFA je rekla da je aspartam siguran za konzumiranje unutar prihvaćenih dnevnih ograničenja. Na primjer, odrasla osoba teška 60 kg morala bi svaki dan popiti između 12 i 36 konzervi dijetalne sode, ovisno o količini aspartama u napitku, kako bi bila u opasnosti. Njegovo gledište naširoko dijele nacionalni regulatori, uključujući Sjedinjene Države i Evropu.

Glasnogovornik IARC-a rekao je da su i nalazi komiteta IARC-a i JECFA povjerljivi do jula, ali je dodao da su "komplementarni", a zaključak IARC-a predstavlja "prvi fundamentalni korak za razumijevanje kancerogenosti". Komitet za aditive "provodi procjenu rizika, koja određuje vjerovatnoću da će se određena vrsta štete (npr. rak) pojaviti pod određenim uvjetima i nivoima izloženosti."

Međutim, industrija i regulatori strahuju da bi održavanje oba procesa otprilike u isto vrijeme moglo biti zbunjujuće, prema pismima američkih i japanskih regulatora u koje je Reuters vidio.

"Ljubazno molimo oba tijela da koordiniraju svoje napore u preispitivanju aspartama kako bi izbjegli bilo kakvu zabunu ili zabrinutost u javnosti", napisao je Nozomi Tomita, zvaničnik japanskog Ministarstva zdravlja, rada i socijalne skrbi, u pismu od 27. marta upućenom zamjeniku direktora WHO-a.

U pismu također se traži da se zaključci oba tijela objave istog dana, kao što se sada i planira.