U odnosu na ostale sojeve
75

Istraživanje Univerziteta Cambridge: Omikron soj manje efikasan u napadu na pluća

SRNA
Ilustracija
Ilustracija
Omikron soj koronavirusa manje je efikasan u napadu na pluća od ranijih varijanti, rezultati su britanskog istraživanja.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i infektivne bolesti na Univerzitetu Cambridge zaključila je da mutacije spike proteina, koje mu omogućavaju da izbjegne antitijela, takođe mogu da smanje način na koji se replicira u plućima i izazove tešku bolest.

"Ova zapažanja naglašavaju da je omikron dobio svojstva izbjegavanja imunog sistema dok je ugrozio svojstva povezana sa replikacijom i patogenošću", navodi se u sažetku studije.

Vođa studije Ravi Gupta, profesor kliničke mikrobiologije na Cambridgeu, rekao je da su pred naučnicima i dalje izazovi uprkos naizgled pozitivnim nalazima.

"Ukratko, ovaj rad sugeriše da izgleda da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da svojstva povezana sa progresijom bolesti mogu biti u izvjesnoj meri oslabljena. Značajan rast i širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje", rekao je Gupta.

Medicinska savjetodavna grupa u zemlji (SAGE) saopćila je da je "gotovo sigurno da sada u Engleskoj postoje stotine hiljada novih infekcija sojem omikron dnevno", što je podstaklo izvještaje da bi stroža ograničenja pandemije mogla biti uvedena poslije Božića.