{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja

A
5.3.2014. u 14:36
1
8
Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja
1
Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja
Nekoliko organizacija pri Ujedinjenim nacijama provelo je do sada najopsežnije istraživanje o zlostavljanju žena u zemljama Evropske unije čiji rezultati su ukazali da je kršenje prava žena u EU veoma rasprostranjeno.
Rezultati istraživanja objavljeni tri dana uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, navode da je svaka deseta žena u Evropskoj uniji bila žrtva nasilja na spolnoj osnovi, a svaka 20. da je bila žrtva silovanja. Prema tome, u zemljama EU-a trenutno živi devet miliona silovanih žena.

Pomenuto istraživanje su od marta do septembra 2012. godine proveli Evropski institut za suzbijanje kriminala, Institut za međuregionalna istraživanja prava i kriminala, oba pri UN-u, a rezultate je objavila Agencija EU-a za temeljna prava.

Istraživanje je provedeno direktnim ispitivanjem 42.000 žena u dobi od 15 do 74 godine iz 28 zemalja Evropske unije.

Istraživanje je uz ostalo pokazalo i da samo jedna od sedam žena žrtava prijavljuje nasilje policiji i nadležnim institucijama.

Čak 12 posto ispitanih žena je potvrdilo da je bilo žrtva neke vrste zlostavljanja na spolnoj osnovi do svoje 15 godine života, a 97 posto zlostavljača žena su muškarci. 

Više od petine ispitanih žena je kazalo da je bilo žrtva nasilja od strane svog momka ili supruga, a njih čak 43 posto je kazalo da je bilo žrtva psihičkog zlostavljanja od strane muškog partnera.

U okviru istraživanja analizirano je i tajno praćenje kao način zlostavljanja, a pokazalo se da je 18 posto žena pod tajnom prismotrom, dok je taj procenat kod žena koje rade čak 75 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: