{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja

A
5.3.2014. u 14:36
1
8
Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja
1
Istraživanje UN-a: Devet miliona žena u EU su bile žrtve silovanja
Nekoliko organizacija pri Ujedinjenim nacijama provelo je do sada najopsežnije istraživanje o zlostavljanju žena u zemljama Evropske unije čiji rezultati su ukazali da je kršenje prava žena u EU veoma rasprostranjeno.
Rezultati istraživanja objavljeni tri dana uoči Međunarodnog dana žena, 8. marta, navode da je svaka deseta žena u Evropskoj uniji bila žrtva nasilja na spolnoj osnovi, a svaka 20. da je bila žrtva silovanja. Prema tome, u zemljama EU-a trenutno živi devet miliona silovanih žena.

Pomenuto istraživanje su od marta do septembra 2012. godine proveli Evropski institut za suzbijanje kriminala, Institut za međuregionalna istraživanja prava i kriminala, oba pri UN-u, a rezultate je objavila Agencija EU-a za temeljna prava.

Istraživanje je provedeno direktnim ispitivanjem 42.000 žena u dobi od 15 do 74 godine iz 28 zemalja Evropske unije.

Istraživanje je uz ostalo pokazalo i da samo jedna od sedam žena žrtava prijavljuje nasilje policiji i nadležnim institucijama.

Čak 12 posto ispitanih žena je potvrdilo da je bilo žrtva neke vrste zlostavljanja na spolnoj osnovi do svoje 15 godine života, a 97 posto zlostavljača žena su muškarci. 

Više od petine ispitanih žena je kazalo da je bilo žrtva nasilja od strane svog momka ili supruga, a njih čak 43 posto je kazalo da je bilo žrtva psihičkog zlostavljanja od strane muškog partnera.

U okviru istraživanja analizirano je i tajno praćenje kao način zlostavljanja, a pokazalo se da je 18 posto žena pod tajnom prismotrom, dok je taj procenat kod žena koje rade čak 75 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: