Neželjena reakcija
12

Istraživanje Oxfordove vakcine protiv koronavirusa pauzirano zbog bolesti ispitanika

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Završna klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa, koju su zajedno razvili britanska kompanija za lijekove AstraZeneca i Oxford univerzitet, su pauzirana nakon što je jedan od učesnika u Velikoj Britaniji imao neželjenu reakciju.

AstraZeneca je to opisala kao "rutinsku" pauzu zbog "neobjašnjive bolesti", a sa Oxford univerziteta su rekli da se u velikim istraživanjima bolesti dešavaju slučajno, no da se sve mora pažljivo provjeriti.

Ispitanik je obolio od transverzalnog mijelitisa, odnosno došlo je do upalne promjene na kralješničkoj moždini.

Ovo je drugi put da je Oxfordovo ispitivanje vakcine protiv koronavirusa pauzirano, no kako su naveli, stavljanje istraživanja na čekanje je rutinska stvar i radi se svaki put kada se neko od učesnika razboli, a da još uvijek nije poznat uzrok bolesti.

Ishod ispitivanja vakcina protiv koronavirusa pažljivo se prati širom svijeta, a velike su nade položene u ovu vakcinu. Trebalo je da ona bude jedna od prvih koja će se pojaviti na tržištu, a ona se smatra konkurentnom među desetinama vakcina koje genetičari razvijaju širom svijeta.

Prošle sedmice su krenuli u završnu fazu testiranja u kojoj učestvuje više od 30.000 ljudi iz SAD-a, Velike Britanije, Brazila i Južne Afrike.