Francuska
0

Istraživač CERN-a sarađivao sa Al Kaidom

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U Francuskoj su uhapšena dva osumnjičena saradnika Al Kaide, od kojih je jedan bio istraživač u Evropskom centru za nuklearna istraživanja (CERN), u Švajcarskoj, izjavio je danas sudski izvor.

Dvojica braće iz Alžira uhapšeni su juče u gradu Vijen, na jugoistoku Francuske, a jedan od njih osumnjičen je za održavanje veza sa organizacijom Al kaida u islamskom Magrebu, sjevernoafričkim krilom poznate terorističke grupe.

List "Figaro" objavio je da je stariji brat radio u CERN-u i da je militantima sugerisao da napadnu nekoliko meta u Francuskoj.

Sudski izvor je potvrdio da je jedan od braće bio u kontaktu sa ljudima bliskim militantnoj organizaciji, ali da u ovom trenutku nema indicija o postojanju jasne zavjere.

 CERN je često bio tema medijskih izvještavanja od kada je ispod francusko-švajcarske granice izgrađen veliki sudarač čestica, radi oponašanja uslova iz "Velikog praska" i istraživanja o porijeklu svemira.

 Al kaida u islamskom Magrebu preuzela je odgovornost za samoubilački bombaški napad na francusku Ambasadu u Mauritaniji, u kome je u avgustu ranjeno troje ljudi.