VIDEO
/
Istražitelji potvrdili da je Oswald sam izvršio atentat na Kennedyja

S
Sarajevo-x.com
19.11.2011. u 16:35
0
20
Istražitelji potvrdili da je Oswald sam izvršio atentat na Kennedyja
0
Istražitelji potvrdili da je Oswald sam izvršio atentat na Kennedyja
Atentat na bivšeg američkog predsjednika Johna F. Kennedyja desetljećima je predmet pažnje istraživača i analizatora.
I kako se približava 48 godišnjica od njegovog ubistva u Dallasu (SAD) tim historičara i bivših pripadnika američke Tajne službe su uz pomoć najnovije tehnologije potvrdili da je Lee Harwey Oswald djelovao sam.

Historičar i novinar Max Holland vodio je tim koji je digitalno uvećao velik broj amaterskih snimaka napravljenih 22. novembra 1963 i napravio jedinstveni snimak, koji daje jasnu sliku šta se dešavalo tog dana.

Tim će svoje istraživanje predstaviti u dokumentarcu JFK: The Lost Bullet koji će sutra biti emitiran na Nationl Geographicu.

Tim je na amaterskoj snimci, koju je tog dana snimio Robert Hughes, otkrio figuru u sjeni koja se kreće na šestom spratu zgrade Texas School Book Depository. Vjeruje se da je ta osoba Oswald. Istraživači modernog doba otkrili su da je u martu 1963. godine, pod psedonimom A. Hidel, kupio pušku model Carcano. Uvriježeno je mišljenje da je upravo iz takve puške ubijen Kennedy."Naš zaključak je da je Oswald ispalio tri hica u 11 sekundi što je gotovo duplo više od šest sekundi kako većina ljudi vjeruje i kako je zapisano u memoarima 'Six Seconds in Dallas'. Mi tvrdimo da su bila tri hica u 11 sekundi, što odgovara Oswaldovim sposobnostima", kazao je Holland, a prenosi Daily Mail.

Podsjećanja radi, Kennedy je ubijen dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama Dallasa u društvu supruge i teksaškog guvernera Johna Conallyja.

Nekoliko sati kasnije uhapšen je Lee Harvey Oswald i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nevin, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom jer je ubijen u policijskoj stanici pred TV-kamerama. Presudio mu je Jack Ruby.

Od tada pa do dana današnjeg raznorazne teorije zavjere u kojima su za njegovo ubistvo okrivljavani mafijašku krugovi, ali i FBI i KGB pa čak i tadašnji potpredsjednik Lyndon B. Johnson


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: