SAD
0

Istražitelji CIA-e neće odgovarati zbog "oštrih metoda" ispitivanja

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame neće procesuirati časnike Središnje obavještajne agencije (CIA), zbog sudjelovanja u oštrom ispitivanju osumnjičenih za terorizam koje kritičari izjednačuju s mučenjem, izjavio je kandidat na novog direktora CIA-e Leon Panetta.

Na saslušanju pred senatskim Odborom za obavještajne službe, koji razmatra njegovu kandidaturu, Panetta je u petak rekao da Obamina administracija na namjerava tražiti kazneni progon sudionika 'oštrog ispitivanja'.

Na pitanje je li to službena politika, Panetta je odgovorio "upravo je tako", u intervjuu Associated Pressu, objavljenom u subotu.

To je do sada najjasnija izjava o onome što su Panetta i drugi demokratski dužnosnici sugerirali: časnici CIA koji su postupali po zakonitim nalozima administracije Georgea W. Busha, ne mogu odgovarati za tu politiku.

"Mislim da ne možemo djelovati ukoliko ljudi osjećaju da ako i slijede pravna mišljenja ministarstva pravosuđa, mogu doći u opasnost kaznenog progona", rekao je Panetta.

Panetta je izbjegao odgovoriti hoće li Obamina administracija pokrenuti pravnu akciju protiv onih koji su odobrili pravna mišljenja i upute, što su proširile dopušteni okvir ispitivanja do granice mučenja.

"To ću prepustiti drugima", rekao je Panetta.

Očekuje se da će imenovanje Panette, bivšeg predstojnika osoblja Bijele kuće u vrijeme predsjednika Billa Clintona i dugogodišnjeg kongresnika iz Kalifornije, biti uvjerljivo potvrđeno idući tjedan u Senatu. Panetta je rekao Odboru za obavještajne službe da će Obamina administracija nastaviti s praksom tzv. "izvanredne predaje", prema kojoj se zatočene strance predaje drugim zemljama na ispitivanje, ali samo ako je uvjerena da oni neće biti mučeni u tom procesu.

"Tražit ću jamstva da oni neće biti nehumano tretirani. Namjeravam koristiti State Department kako bih bio siguran da se ta jamstva primjenjuju i da ih se te zemlje pridržavaju", rekao je Panetta pred senatskim Odborom.

Panetta je na saslušanju prvoga dana dao, a drugoga povukao, izjavu da je Bushova administracija prebacivala zatočenike u inozemstvo radi mučenja.

"Nisam bi svjestan valjanosti tih tvrdnji", rekao je Panetta u petak, nakon čega su ga neki republikanski članovi Odbora, poput senatora Kita Bonda, prekorili zbog nesmotrenih izjava.

Budući da njegovo imenovanje još nije potvrđeno, Panetta nije brifiran o pojedinostima tog tajnog programa.

Panetta je rekao da Obamina administracija više neće prebacivati zatočenike u tajne zatvore CIA-a na ispitivanje, jer je naloženo zatvaranje tih tzv. 'crnih mjesta', no prebacivat će zatočenike u druge države.