Svijet
0

Istražitelj UN-a: Procesuirajte ili oslobodite pritvorene u Guantanamu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Specijalni istražitelj UN-a za ljudska prava Martin Scheinin pozvao je Sjedinjene Države da odmah procesuiraju ili oslobode osumnjičene koje su pritvoreni kao "nezakoniti neprijateljski borci" i da hitno poduzmu korake za zatvarenje zloglasnog zatvora u američkoj bazi Guantanamo na Kubi.

Scheinin u izvještaju objavljenom u ponedjeljak izražava zabrinutost zbog američke prakse pritvaranja, vojnih sudova i tehnika ispitivanja.

On je pozvao vladu SAD-a da okonča CIA-inu praksu izvanrednih zatočenja, po kojoj se osumnjičeni odvode u druge zemlje na ispitivanje.

Scheinin je također izrazio zabrinutost zbog onoga što je nazvao "pojačanim tehnikama ispitivanja koje prema izvještajima koristi CIA", ističući kako prema međunarodnom pravu "ne postoje uvjeti kojima se može opravdati okrutan, nečovječan i ponižavajući tretman".

Američka vojska stala je u odbranu postupaka koji se primjenjuju u Guantanamu. Glasnogovornik Ratne mornarice zadužen za Guantanamo, Jeffrey Gordon, rekao je da tamošnji zatočenici imaju korektniji postupak nego drugi ratni zatočenici u povijesti ratova. Gordon je ipak najavio da će nadležni vojni dužnosnici pažljivo razmotriti izvještaj stručnjaka UN-a. Scheinin je preliminarni izvještaj, namijenjen Komisiji UN-a za ljudska prava, objavio u maju, dok je konačna verzija objavljena u ponedjeljak.

Prema izvještaju o stanju ljudskih prava u borbi protiv terorizma, kontroverznom poduhvatu administracije predsjednika Georgea Busha pokrenutom poslije napada na New York i Washington 2001. godine, postoji ozbiljna zabrinutost zbog načina na koji SAD vode zatvore, postupaju sa zatvorenicima, dobijaju informacije i, na kraju, provode suđenja.

Najviše kontroverzi, kao što se i očekivalo, izazvala je američka praksa tajnog pritvaranja osoba osumnjičenih za održavanje veza sa terorističkim grupama, tokom koje Centralna obavještajna agencija (CIA) otima, drogira i odvodi, prečesto pogrešne ljude, do tajnih zatvora van granica SAD, gdje ih izlaže najstrašnijim torturama i poniženjima.

Sheinin je, stoga, od SAD-a zatražio da što pre prekinu tu praksu, kao i takozvane "napredne tehnike ispitivanja", kako se u terminologiji CIA-e označava mučenje.

Finski profesor prava je također izrazio žaljenje što mu tokom priprema izvještaja, uprkos obećanjima Washingtona, nije bilo omogućeno da nasamo razgovara sa zatvorenicima, ali je pozdravio poziv SAD-a da prisustvuje suđenjima koja se u bazi Guantanamo vode pred posebnim vojnim komisijama.

Vojne komisije, koje je Kongres SAD prošle godine formirao kao posebno telo za suđenje navodnim teroristima, takođe su se našle na meti Sheininovih kritika, pošto je Finac zatražio njihovo hitno ukidanje i vraćanje jurisdikcije redovnim sudovima u Americi.