|

Istraumirali učenike objavom da je počeo treći svjetski rat

Istraumirali učenike objavom da je počeo treći svjetski rat
0
S
SRNA
21.1.2011. u 12:53
9
komentara
0

dijeljenja
Istraumirali učenike objavom da je počeo treći svjetski rat
Direktor Osnovne škole "St. Mary" u britanskom Lancashireu Mike Richards izvinio se nakon što su u njegovoj obrazovnoj ustanovi uvjerili djecu da je počeo treći svjetski rat.
U okviru školskog projekta, prestrašenoj djeci pokazane su fotografije bombaškog napada na London iz Drugog svjetskog rata. Potom su učenike odveli u podrum te su uključili požarnu sirenu, a priređen je i vatromet kojim su simulirali bombe.

Projekat je zamišljen tako da djeca zamisle kako je živjeti tokom borbi na način da zaista povjeruju da je rat počeo.

Direktor Mike Richards je na jutarnjem sastanku sa učenicima rekao da je Velika Britanija u ratu, ali je oko 13.30 sati obustavio cijelu priču, jer je primijetio da su se neka djeca previše uznemirila.

Od tada neka djeca doživljavaju noćne more, piše "Daily Mail".

Projekat je počeo tako što je pušten ratni govor Nevillea Chamberlaina iz 1939. godine. Direktor Richards je priznao da su učitelji bili zabrinuti da bi se djeca mogla previše uznemiriti i patiti od noćnih mora.

"Kao temu smo radili Drugi svjetski rat te smo od drugih škola dobili savjet da temu prikažemo kao da se stvarno događa. Nismo predvidjeli ovakve probleme", rekao je direktor.

On je dodao da su upalili sirenu i rekli djeci da će biti prebačena u sigurnije mjesto nego što su Manchester ili London. Učitelje je bilo strah i da djeca neće povjerovati njihovoj priči.

Richards je napomenuo da se nakon vježbe nekoliko roditelja žalilo, ali da niko nije napisao žalbu.

"Promijenili smo program kako bi bili mnogo kreativniji i informativniji te učenicima dali iskustva koja će pamtiti. U ovoj prilici smo shvatili da smo otišli predaleko", rekao je Richards i izvinio se zbog uznemiravanja učenika.

Majka dvoje učenika rekla je da se nakon vježbe djeca boje napustiti svoje roditelje.

"Niko sa mrvom zdravog razuma ne stavlja djecu u takvu situaciju", dodala je ona.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...