Planirana egzekucija
13

Istraga UN-a o smrti Khashoggija: Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara

Dž. L.
Istražni tim UN-a (Foto: EPA-EFE)
Istražni tim UN-a (Foto: EPA-EFE)
Nakon detaljne i neovisne istrage o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, utvrđeno je kako je on bio žrtva namjerne i prethodno isplanirane egzekucije.

Ovo su riječi kojima je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard završila svoje izlaganje izvještaja o Khashoggijevoj smrti koji je napisan na 101 stranici.

"Saudijska Arabija je prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo 'vansudsko ubistvo'", kazala je Callamard , javlja CNN.

Ona je istakla kako postoje uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu mjerodavnih vlasti o tome da li je pređen prag krivične odgovornosti. Prema ovim dokazima, sudijski princ i drugi visoki dužnosnici su odgovorni za ubistvo Khashoggija. Callamard je pozvala generalnog sekretara SAD-a da pokrene krivičnu istragu o Khashoggijevom ubistvu.

"Nema zaključka o krivnji. Jedini zaključak jeste da postoji vjerodostojan dokaz koji zaslužuje daljnju istragu", rekla je Callamard.

Podsjećanja radi, istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

U izvještaju istržnog tima UN-a navodi se kako je Khashoggi nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa nakon čega su mu stavili glavu u plastičnu vrećicu i ugušili ga.

Istražitelji su citirali i dio razgovora između saudijskog novinara i njegovih ubica o kojem je i CNN pisao prošle godine.

"Morat ćemo te vratiti. Postoji naredba iz Interpola", rekao je saudijski agent Khashoggiju koji odgovara: "Nema optužnice protiv mene."

Agent potom naređuju Khashoggiju da napiše poruku sinu, a potom je uslijedila svađa oko toga šta će reći sinu. Potom nepoznati glas govori: "Skrati to."

"Tu je peškir. Hoćete li mi dati drogu?", upitao je Khashoggi.

"Anestezirat ćemo te", odgovorio mu je neimenovani muškarac.

Nakon toga uslijedila je borba, a jedan agent upitao je da li se Khashoggi onesvijestio.

"Podiže glavu", odgovara drugi.

"Nastavi gurati. Guraj ovdje, ne miči ruku, samo guraj", kazao je agent.

Prema ranijim objavama CNN-a, posljednje riječi saudijskog novinara bile su: "Ne mogu disati."

Saudijska Arabija do sada je osumnjičila 11 osoba za ubistvo Khashoggija te za njih pet traži smrtnu kaznu. Callamard je u svom izvještaju navela da suđenja iza zatvorena vrata nisu ispunila međunarodne procesne i materijalne standarde, pozivajući na njihovo obustavljanje.

Podsjećamo, Saudijska Arabija i dalje tvrdi da princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Khashoggija, dok američki zvaničnici ističu kako takvo ubistvo nije moglo biti izvršeno bez odobrenja saudijskog princa.