|

Istraga UN-a o smrti Khashoggija: Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara

Istraga UN-a o smrti Khashoggija: Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara
13
Dž. L.
19.6.2019. u 17:25
12
komentara
13

dijeljenja
Istraga UN-a o smrti Khashoggija: Saudijska Arabija odgovorna za ubistvo novinara Istražni tim UN-a (Foto: EPA-EFE)
Nakon detaljne i neovisne istrage o smrti saudijskog novinara Jamala Khashoggija, utvrđeno je kako je on bio žrtva namjerne i prethodno isplanirane egzekucije.
Ovo su riječi kojima je specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda Agnes Callamard završila svoje izlaganje izvještaja o Khashoggijevoj smrti koji je napisan na 101 stranici.

"Saudijska Arabija je prema međunarodnom pravu, odgovorna za Khashoggijevo 'vansudsko ubistvo'", kazala je Callamard , javlja CNN.

Ona je istakla kako postoje uvjerljivi dokazi koji zahtijevaju daljnju istragu mjerodavnih vlasti o tome da li je pređen prag krivične odgovornosti. Prema ovim dokazima, sudijski princ i drugi visoki dužnosnici su odgovorni za ubistvo Khashoggija. Callamard je pozvala generalnog sekretara SAD-a da pokrene krivičnu istragu o Khashoggijevom ubistvu.

"Nema zaključka o krivnji. Jedini zaključak jeste da postoji vjerodostojan dokaz koji zaslužuje daljnju istragu", rekla je Callamard.

Podsjećanja radi, istaknuti novinar i kolumnist Washington Posta ubijen je nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu u oktobru 2018. godine.

U izvještaju istržnog tima UN-a navodi se kako je Khashoggi nedugo nakon što je ušao u konzulat dobio injekciju sedativa nakon čega su mu stavili glavu u plastičnu vrećicu i ugušili ga.

Istražitelji su citirali i dio razgovora između saudijskog novinara i njegovih ubica o kojem je i CNN pisao prošle godine.

"Morat ćemo te vratiti. Postoji naredba iz Interpola", rekao je saudijski agent Khashoggiju koji odgovara: "Nema optužnice protiv mene."

Agent potom naređuju Khashoggiju da napiše poruku sinu, a potom je uslijedila svađa oko toga šta će reći sinu. Potom nepoznati glas govori: "Skrati to."

"Tu je peškir. Hoćete li mi dati drogu?", upitao je Khashoggi.

"Anestezirat ćemo te", odgovorio mu je neimenovani muškarac.

Nakon toga uslijedila je borba, a jedan agent upitao je da li se Khashoggi onesvijestio.

"Podiže glavu", odgovara drugi.

"Nastavi gurati. Guraj ovdje, ne miči ruku, samo guraj", kazao je agent.

Prema ranijim objavama CNN-a, posljednje riječi saudijskog novinara bile su: "Ne mogu disati."

Saudijska Arabija do sada je osumnjičila 11 osoba za ubistvo Khashoggija te za njih pet traži smrtnu kaznu. Callamard je u svom izvještaju navela da suđenja iza zatvorena vrata nisu ispunila međunarodne procesne i materijalne standarde, pozivajući na njihovo obustavljanje.

Podsjećamo, Saudijska Arabija i dalje tvrdi da princ Mohamed bin Salman ni kralj Salman nisu znali ništa o planiranom atentatu na Khashoggija, dok američki zvaničnici ističu kako takvo ubistvo nije moglo biti izvršeno bez odobrenja saudijskog princa.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...