Dostavljeno kongresu
49

Istraga u Španiji otkrila iznenađujuće brojke o zlostavljanoj djeci u crkvama

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prema procjeni koju je u petak objavila nezavisna istražna komisija o seksualnom zlostavljanju djece u Katoličkoj crkvi, svećenici u Španiji su od 1970. godine do danas najvjerovatnije seksualno zlostavljali više od 200.000 maloljetnika.

U izvještaju nisu iznesene precizne brojke, ali je uvrštena anketa u kojoj je ispitano više od 8.000 osoba, a koja procjenjuje da je 0,6 posto odrasle populacije Španije najvjerovatnije seksualno zlostavljano od strane svećenika kada su bili maloljetni, piše Euronews.

Ove procjene sadržane su u izvještaju koji je ombudsman Angel Gabilondo u petak dostavio španskom Kongresu poslanika nakon rada nezavisne komisije – prve u Španiji koja je stvorena za procjenu obima pedofilskog kriminala u Katoličkoj crkvi.

Među mjerama predloženim u izvještaju je i osnivanje državnog fonda za isplatu reparacija žrtvama.

Gabilondo je na konferenciji za novinare rekao da se slučajevi uglavnom odnose na period od 1970. godine do danas.

Komisija se u svom radu oslanjala na stručnjake za pravo i pomoć žrtvama, kao i na svjedočenje samih žrtava.

Neposredno prije predstavljanja izvještaja, Biskupska konferencija Katoličke crkve najavila je da će sljedećeg ponedjeljka održati vanrednu plenarnu skupštinu na kojoj će biskupi raspravljati o izvještaju.

Crkva je godinama odbijala bilo kakvu dubinsku istragu i nije željela da učestvuje u radu komisije. Međutim, pristala je da u martu dostavi komisiji informacije o slučajevima zlostavljanja djece koje su prikupile biskupije.

Madridske novine su imenovale 1.036 sveštenika optuženih za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

"Ovo je samo vrh ledenog brijega", napisao je El País u petak.