Svijet
24

Istraga u Philadelphiji pokazala: Na voz je ispaljen projektil

Klix.ba
Sa mjesta nesreće (Foto: EPA)
Sa mjesta nesreće (Foto: EPA)
Amtrak voz koji je iskočio iz šina u Philadelphiji možda je pogođen projektilom te je zbog toga iskočio iz šina i prevrnuo se, kazali su iz američkog ureda za transport nakon što su istražitelji ispitali članove Amtrak posade. Isto se dogodilo i prigradskom vozu u blizini.

Kada je prvi put ispitan inžinjer koji je upravljao vozom, kazao je kako se ne sjeća da se išta dogodilo prije nesreće u kojoj je stradalo osam osoba, a više od 200 povrijeđeno.

FBI je pozvan da istraži ostatak Amtrakove lokomotive. Pretpostavke su da su na Amtrak No. 188 ispaljeni meci, bačena stijena ili neki drugi predmet što ga je izbacilo iz šina. To je potpuno drugačije viđenje o uzroku od onog prethodnog u kojem se govorilo kako je voz išao duplo većom brzinom od dozvoljene.

Kondukterka koja je bila u smjeni kazala je kako je čula da inžinjer prigradskog voza govori putem radio veze kako je u voz udario projektil za koji je vjerovao da je ispaljen iz oružja ili bačen na voz, te da se hitno zaustavio zbog toga. Kazao je kako vjeruje da se i Amtrak vozu dogodilo isto.

Nesreća se dogodila kada je voz počeo ulaziti u krivinu. FBI će istražiti dio lokomotive na kojoj se vidi oštećenje koje je mogao izazvati projektil.

Philadelphia Inquirer i drugi mediji objavili su izvještaju kojem se navodi da je i u treći voz Amtrak Acela ispaljen nepoznati projektil koji je razbio prozor na jednom od vagona pet minuta prije 30th Street stanice.

No, uprkos tome, istražitelji još nisu dobili objašnjenje zašto je voz koji je iskočio iz šina išao brzo i zašto je u roku od 65 sekundi prije nesreće sa 110 ubrzao na 160 kilometara na sat. Inžinjer je pokrenuo hitno zaustavljanje nekoliko sekundi prije nesreće, ali tvrdi da se ne sjeća toga.

Postavljaju se pitanja da li je tehnički kvar uzrokovao ubrzanje voza koji se može samo ručno ubrzati, da li je to inžinjer namjerno uradio, da li je bolestan (s obzirom da se ne sjeća mnogih scena) ili je u pitanju neki drugi faktor.