Svijet
0

Istraga protiv talijanskog ljekara koji je Welbyju omogućio da umre

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Članovi jedne talijanske ljekarske komore u četvrtak su saopćili da su pokrenuli istragu protiv ljekara koji je isključio uređaj za održavanje u životu teško bolesnoga Piergiorgija Welbyja, ispunivši mu želju da umre.

Disciplinska komisija će odlučiti da li će pokrenuti slučaj protiv ljekara Marija Riccija, koji je prošle sedmice dao Welbyju (60), oboljelom od degenerativne distrofije mišića, intravenski koktel sedativa, a zatim u noći između srijede i četvrtka isključio respirator koji je pacijenta održavao u životu.

Riccio bi mogao biti samo upozoren, ali i otpušten, potvrdili su članovi udruženja ljekara Cremone, u kojoj je ordinacija Marija Riccija.

Predsjednik tog udruženja Mario Bianchi ispitivao je Riccija prije nego što je objavljeno da će slučaj biti iznesen pred disciplinsku komisiju.

"Slažem se s odlukom - da sam ja bio na njegovom mjestu, isto bih uradio", rekao je Riccio u telefonskom razgovoru za agenciju AP.

Oni koji podržavaju Riccijevu odluku smatraju da je ljekar heroj pošto je odlučio zanemariti odluku suda koji je prošle subote odbio Welbyjev zahtjev da nad njim bude izvršena eutanazija.

Sud u Rimu presudio je da Welby ima ustavno pravo odbiti ljekarsku pomoć, ali da talijanski zakoni ne dopuštaju odbijanje intervencije kojom se spasava život i odbacio je Welbyjev zahtjev da bude skinut s respiratora.

Ljekarevu odluku podržala je i Welbyjeva udovica Mina, koja je izjavila da je njezin suprug umro prirodnom smrću i da ne može biti govora o ubistvu.

Protivnici, među kojima su i neki talijanski političari, smatraju da je Riccio kriminalac i kako treba da ide u zatvor jer eutanaziju zabranjuju talijanski zakon i Rimokatolička crkva.

Crkva nije htjela obaviti sahranu po vjerskim običajima jer je, kako je obrazložila, Welbyjeva želja da okonča život bila poznata i javno potvrđena, što je u suprotnosti s katoličkom doktrinom.