Francuska
0

Istraga protiv Lagarde zbog isplate 285 eura prijatelju

SRNA
Christine Lagarde (Foto: Reuters)
Christine Lagarde (Foto: Reuters)
Sud u Francuskoj naredio je danas provođenje istrage o ulozi nove šefice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde u isplati velike sume novca jednom njenom poslovnom prijatelju u vrijeme dok je bila ministrica finansija.

Republički sud pravde, specijalni tribunal koji se bavi slučajevima vezanim za ministre, objavio je ovu odluku nakon preliminarne istrage koju je provela sudska komisija.

Lagarde je odbacila navode da je prekršila zakon kada je odobrila isplatu 285 miliona eura Bernardu Tapieju kako bi se poravnanjem riješio njegov pravni spor sa tadašnjom državnom bankom Credit Lyonnais.

Tapi je bivši ljevičarski ministar koji je promijenio stranu i podržao Nicolasa Sarkozyja u kampanji za predsjedničke izbore 2007. godine.

Tapi je tvrdio da ga je banka oštetila tokom devedesetih godina prošlog vijeka, kada je on prodao udio proizvođaču sportske opreme "Adidas".

Ovaj biznismen izgubio je slučaj pred najvišim sudom u zemlji, ali je potom uložio žalbu.

Nekoliko mjeseci kasnije Lagarde, tadašnja ministrica finansija, intervenisala je u ovom pravnom sporu i izvršila pritisak da Tapie i banka prihvate obavezujuću arbitražu.