Austrija
0

Istraga protiv državnih tužilaca u slučaju otmice Natashe Kampusch

FENA
Protiv pet visokorangiranih državnih tužilaca koji su radili na istraživanju slučaja otmice Natashe Kampusch vodi se istraga, jer se sumnjiče za zloupotrebu dužnosti.

Osnova istrage je izvještaj bivšeg predsjednika vrhovnog suda Johana Rezuta koji je krajem septembra poslat šefovima poslaničkih klubova austrijskog parlamenta u kome se kaže da su nadležni državni tužioci "konsekventno i tvrdoglavo zanemarili rezultate policijske istrage".

Rezut je bio zadužen za razjašnjenje slučaja, kao član evaluacione komisije za slučaj Kampusch, koje je uspostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije, a čiji je predsjednik bio bivši predsjednik ustavnog suda Ludvig Adamovich.

Portparol državnog tuzzilaštva u Insbrucku, koje je zadužno za ovu istragu, Hansjeorg Mayer, ističe da se trenutno provjeravaju određeni akti.

Prema pisanju austrijske štampe, istraga se odvija protiv pet osoba, među kojima i protiv šefa visokog državnog tužilaštva u Beču, Wernera Pleisla, ali i protiv "nepoznatog počinioca".

Državnom tužilaštvu se stavlja na teret zanemarivanje policijskih rezultata istrage. Naime ovdje se misli pre svega na iskaz svjedoka, devojčice koja je tada imala 12 godina, koja je tokom šest različitih saslušanja navodila da je na dan otmice Natashe Kampusch 2. marta 1998. godine vidjela dva čovjeka u bijelom kombiju.

Natasha Kampusch, međutim, govori o jednom čovjeku, tačnije samom otmičaru Wolfgangu Priklopilu, koji je 23. augusta 2006. godine, nakon njenog bjekstva, oduzeo sebi život.

Kako se ističe, tek 3. decembra prilikom suočavanja ove devojke s Natashom Kampusch, ona je rekla da je moguće da se prevarila.

Šef istraživačkog tima "Soko", koji je radio na slučaju i koji je u međuvremenu izvršio samoubistvo, učestvovao je u ovom suočavanju.

Do danas, međutim, kako se ističe, ova svjedokinja još nije pravno saslušana.

Također se te osobe terete za zaustavljanje i prolongiranje važnih koraka istrage. Kako se ističe, tužilac Pleisl je 30. aprila 2008. godine prilikom jednog razgovora o strategiji istrage bio za to da se ona obnovi, međutim, nekoliko sedmica kasnije je saopćio ministarstvu pravde da ne postoji potreba za istragom u vezi tog slučaja.

U izvještaju se, takođe, tužilaštvu prebacuje onemogućavanje uvida evalucionoj komisiji u protokole saslušavanja Natashe Kampusch.

Takođe se navodi i "medijsko širenje informacija koje ne odgovaraju istini". Naime, u ljeto 2009. godine je izjavljeno medijima da je policija tokom više mjeseci provela samo jedno saslušanje.

Rezut ističe u svom izvještaju da je od 4. februara do 14. jula 2009. godine izrađeno ukupno šest preliminarnih izvještaja poslatih tužilaštvu, na osnovu kojih je izvršeno 102 ispitivanja i saslušavanje dva svjedoka.

Prebacuje se i vršenje pritiska na šefa "Soko" Franza Crela, koji se žalio da mu je jasno stavljeno do znanja da konačno zatvori slučaj.

Šef visokog državnog tužilaštva u Beču, Werner Pleisl je izjavio da nema razumjevanja za pokretanje postupka istrage zbog sumnje zloupotrebe dužnosti protiv njega i njegovih kolega.

On je rekao da nema ništa da sakrije i da je spreman da odmah objavi dva obimna izvještaja o slučaju Kampusch, koja su proslijeđena ministrici pravde Claudiji Bandion Ortner.

Zanimljivo će biti pitanje, da li će ad akta stavljene istrage u slučaju Kampusch biti još jednom poduzete i to u pravcu teze da je Wolfgang Priklopil imao saučesnika.