Svijet
0

Istraga o trgovini bubrezima u Indiji

FENA
Jedan indijski policajac je uhapšen, a šest osoba je pod istragom u vezi s velikom međunarodnom trgovinom bubrezima, doznaje se u petak iz policijskih izvora.

Uhapšeno je nekoliko sumnjivih osoba, među kojima i jedan indijski ljekar, navodni mozak trgovine ljudskim organima. Amit Kumar, 43-godišnji hirurg, uhapšen je početkom februara u Nepalu, kazao je policijski glasnogovornik iz New Delhija Rajan Bhagat.

Interpol je 1. februara izdao međunarodne potjernice za dvojicom indijskih hirurga Amitom Kumarom i njegovim 36-godišnjim bratom Jeevanom Rawatom zbog "nelegalne transplantacije bubrega, prevare i kriminalne zavjere".

U okviru najvećeg skandala oko trgovine organima koji je do danas izbio u Indiji, policija je u januaru izvršila pretres na klinikama i u stanovima u Gurgaonu, u predgrađu New Delhija.

Davatelji organa u Indiji su siromašni radnici iz najsiromašnijih država. Doniranja bubrega su zakonski dozvoljena u Indiji, ali samo među članovima iste porodice i nakon odobrenja zdravstvenih vlasti. Mnogi ilegalno prodaju svoje organe kako bi zaradili.