Istraga o požaru u diskoteci u Brazilu, četiri osobe u zatvoru

F
FENA
29.1.2013. u 09:34
0
0
Istraga o požaru u diskoteci u Brazilu, četiri osobe u zatvoru
0
Istraga o požaru u diskoteci u Brazilu, četiri osobe u zatvoru
U sklopu istrage o smrtonosnom požaru u diskoteci, četiri pritvorene osobe odgovarale su u ponedjeljak na pitanja o propustima koji su doveli do tragedije u brazilskom gradu Santa Mariji, gdje se porodice spremaju pokopati svoje mrtve.
Istražitelji iz Santa Marije pokušavaju razmrsiti mrežu odgovornosti u drami u diskoteci Kiss gdje su stotine studenata upale u klopku oblaka toksičnog dima izazvana pirotehničkim spektaklom tokom koncerta. Bilans je 231 mrtav i više od stotinu povrijeđenih.

Policija je smjestila u pritvor jednog od dva vlasnika diskoteke, kao i dva člana brazilske country grupe koja je nastupala u klubu. Jedan od njih je i pjevač koji je, po svjedocima, izazvao požar bacivši bengalku.

Drugi vlasnik diskoteke kojem također prijeti hapšenje predao se san policiji.

"Mislimo da je najvjerojatniji uzrok požara pirotehnička naprava koju je koristila grupa a koja je zapalila strop", izjavio je policijski načelnik Sandro Meinerz.

"U pritvoru je jedan od vlasnika Kissa priznao da mu je istekla dozvola u augustu, dodajući da je zatražio novu", rekla je policija.

"Optužio je muzičku grupa za odgovornost za tragediju. Negirao je da je naredio čuvarima Kissa da blokiraju izlaz iz diskoteke na početku drame te da je iz lokala uzeo nestali kompjuter na kojem su zabilježene snimke sigurnosnih kamera diskoteke", rekao je načelnik Meinerz.

Postavlja se pitanje sigurnosti javnih mjesta u Brazilu koji se sprema ugostiti velike događaje, poput Kupa konfederacija u junu, Svjetskih dana mladeži u julu, u prisustvu pape Benedikta XVI., Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014. te Olimpijske igre dvije godine kasnije u Riju.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) i Međunarodni nogometni savez (FIFA) uvjeravaju da nema mjesta sumnji u sigurnost tih događanja.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: