Svijet
0

Istraga o padu letjelice za svemirski turizam mogla bi potrajati godinu dana

FENA
Milijarder Richard Branson obećao je da će otkriti šta je uzrokovalo pad njegove prototipne letjelice za svemirski turizam pri čemu je poginuo testni pilot, ali savezni inspektori su upozorili da bi istraga mogla potrajati godinu dana.

Pad letjelice u pustinji u Kaliforniji skoro pa zasigurno je poremetila Bransonove planova da lansira suborbitalne letove do proljeća, ali je ovaj mogul rekao da, iako je posvećen omogućavanju civilnog putovanja u svemir, "nećemo žuriti s tim naslijepo".

Kazao je da je sigurnost uvijek bila najvažniji priortitet ovog programa koji predviđa odvođenje bogatih turista, po šestero, na rub svemira kako bi nakratko iskusili bestežinski prostor i pogledali planetu Zemlju.

Pilot koji je poginuo u testnom letu zove se Michael Tyner Alsbury (39) iz obližnjeg Tehachapija. Preživjeli pilot je Peter Siebold (43) koji je sletio padobranom nakon čega je odmah hospitaliziran.

Obojica su radila za Scaled Composites, kompaniju koja razvija svemirske letjelice za Virgin Galactic. Scaled Composite je saopćio da je Alsbury bio kopilot u testnom letu.

Siebold, koji je pilotirao SpaceShipTwom, nalazi se "u svjesnom stanju i razgovora s članovima svoje porodice i ljekarima", saopćila je kompanija, javio je AP.

Još je nepoznato kako je Siebold izašao iz letjelice jer nisu imali priliku da razgovoraju s njim. Kazali su da su našli neotvoren padobran na mjestu nesreće.

Zasad se smatra da se letjelice raspala u letu. Jedan od istražitelja je rekao da bi istraga mogla potrajati do 12 mjeseci.

Kompanija Virgin Galactic, koja je u vlasništvu Virgin Groupa i Aabar Investments PJS iz Abu Dabija, planira odvesti putnike na visinu od 100 kilometara iznad Zemlje.

Rezervacija za jedno mjesto na ovom letu košta 250.000 dolara.

Kompanija je saopćila da su među "budućim astronautima", kako naziva svoje klijente, Stephen Hawking, Justin Bieber, Ashton Kutcher i Russell Brand.

Kompanija je prijavila da je dobila oko 90 miliona dolara od 700 potencijalnih putnika.