Odlučio ne djelovati
6

Istraga o napadu na Capitol: Trump ignorirao pozive da obuzda nasilne nerede

G. M.
Obavljeno još jedno saslušanje (Foto: EPA-EFE)
Obavljeno još jedno saslušanje (Foto: EPA-EFE)
Bivši američki predsjednik Donald Trump gledao je prošlogodišnje nerede na Capitolu na TV-u u Bijeloj kući, ignorirajući sugestije svoje djece i saradnika koji su ga "molili" da osudi nasilne demonstrante, pokazalo je istraživanje Kongresa.

"Odlučio je ne djelovati", rekao je Adam Kinzinger, jedan od dvojice republikanaca u odboru predvođenom demokratima.

Tokom saslušanja rečeno je da Trump nije uputio nijedan poziv policiji ili osoblju nacionalne sigurnosti. Bio je motiviran "svojom sebičnom željom da ostane na vlasti", navodi se u istrazi.

U četvrtak navečer odabrani odbor Zastupničkog doma obavio je svoje osmo saslušanje ovog ljeta kako bi se pojasnio vremenski okvir Trumpovih aktivnosti tokom 187 minuta 6. januara 2021. dok je grupa njegovih pristalica napadala Kongres.

Nastoji se dokazati da je Trump, republikanac, djelovao nezakonito u pokušaju da poništi svoj poraz od Joea Bidena, demokrate, na predsjedničkim izborima u novembru 2020.

Trump, koji je nagovijestio da bi se mogao ponovno kandidirati za predsjednika 2024., odbacio je istragu kao "kengurski sud" osmišljen kako bi Amerikancima skrenuo pažnju od "katastrofe" demokratskog upravljanja.

Usred najviše inflacije u četiri decenije, rejting odobravanja Joea Bidena pao je na najniži nivo bilo kojeg predsjednika Bijele kuće u modernom dobu u ovoj fazi predsjedništva.