Svijet
0

Istraga Francovih zločina - mnogo vike ni zašto

FENA
Najavljena istraga zločina počinjenih tokom građanskog rata i diktature Francisca Franca svela se na mnogo vike ni zašto, kazao je u srijedu za dnevni list El Pais predsjednik Udruge za borbu protiv Pakta zaborava, nakon što je poznati španski sudac odustao od istrage.

Sudac Baltasar Garzon, koji se proslavio otvaranjem istraga o zločinima terorizma i genocida počinjenih i izvan teritorija Španije, uključujući i Osamu bin Ladena, odustao je u utorak od kontroverzne istrage frankističkih "zločina protiv čovječnosti".

Garzon, kojega su zbog njegove agilnosti mediji prozvali "supersudac", odustao je od istrage na zahtjev državnog odvjetništva koje mu je osporilo pravosudnu kompetenciju.

U službenom obrazloženju pozvao je pokrajinske sudove da nastave istragu i otkapanje masovnih grobnica, a svoje odustajanje objasnio činjenicom da više nisu živi krvnici kojima bi se sudilo, general Franco i 43 dužnosnika njegova režima.

Njegova odluka razočarala je rodbinu žrtava nestalih tokom Građanskog rata (1936-1939) i diktature (1939-1975).

Nakon 70 godina, oni vide "kako im se ponovo zatvaraju vrata".

"Nismo očekivali da će se sudac proglasiti nenadležnim. Bilo je to mnogo vike ni zašto", rekao je predsjednik Udruge Emilio Silva.

Najavom otvaranja istrage zločina u oktobru Garzon se suprotstavio "paktu zaborava" - zakonu o amnestiji iz 1977. godine, a koji je bio donesen u ime nacionalnog pomirenja, dvije godine nakon smrti generala Franca.

Neki stručnjaci, prema pisanju El Paisa, opravdavaju Garzona jer je bio pod golemim pritiskom državnog odvjetništva, dok drugi žale što je "propuštena jedinstvena prilika" i čude se kako je nakon samo mjesec dana promijenio mišljenje, prenijela je Hina.

U masovnim grobnicama pokopano je 114.000 republikanaca strijeljanih tokom rata i prvih godina diktature, a jedna od njih, blizu Granade, vjerojatno krije i posmrtne ostatke pjesnika Federica Garcije Lorce.

El Pais donosi u srijedu i komentare čitatelja koji redom ističu da je španski sudac samo željan slave i medijske pozornosti. Ta je njegova želja "očita ako se prati njegov dosadašnji rad", pišu čitatelji te izražavaju sućut rodbini koja se nadala rasvjetljavanju zločina.