EU
0

Istraga elektroenergetskog sektora u EU

FENA
Povjerenica Evropske unije za zaštitu potrošača Meglena Kuneva objavila je u ponedjeljak da će pokrenuti istragu sektora maloprodaje električne energije u EU-u potaknuta najnovijim izvještajem koji je pokazao da neke energetske, bankarske i transportne kompanije možda "pljačkaju" potrošače.

"Odlučila sam da maloprodajni sektor električne energije bude ove godine podvrgnut istrazi", izjavila je Kuneva.

Glasnogovornica povjerenice Kuneve je kazala da će u idućih 12 mjeseci biti provedena "dubinska tržišna analiza", u saradnji s povjerenikom EU-a za energetiku Andrisom Piebelgsom, kako bi se donijela odluka da li od nacionalnih vlasti treba zatražiti da sljedeće godine poduzmu mjere protiv kompanija koje čine prekršaje, prenio je Reuters.

Prošlogodišnji izvještaj je također pokazao nepravilnosti u bankarskom sektoru 27-člane Unije, što se prvenstveno odnosilo na naknade za održavanje računa. Očekuje se da će Kuneva objaviti rezultate svoje istrage prije ljeta, izjavila je glasnogovornica.

U izvještaju EU-a se u ponedjeljak, između ostalog, navodi da je manje od dvije trećine potrošača zadovoljno svojim snabdjevačem električne energije, kao i da je 60 posto njih prijavilo da je cijena tog energenta porasla, a samo tri do četiri posto da je pala.

Bankarske naknade i kamatne stope se značajno razlikuju širom Unije, dok je anketa pokazala da je manje od polovine potrošača zadovoljno uslugama javnog prijevoza, navodi se u izvještaju.

"Veoma sam zabrinuta što tri sektora koji igraju tako važnu ulogu u životima ljudi dobijaju tako niske ocjene od evropskih potrošača", istaknula je Kuneva.