Ekonomski opstanak
0

Istočni Nijemci masovno odlaze na Zapad

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nove savezne zemlje na istoku Njemačke su dosad dobile subvencije od hiljadu i po milijardi eura, ali su još daleko od toga da mogu ekonomski da se brinu same o sebi, piše njemačka štampa povodom današnje 19. godišnjice Dana ujedinjenja.

Uprkos uloženim milijardama, teško se može govoriti o privredi koja stoji na sopstvenim nogama i jaz u blagostanju između istoka i zapada podjednako je velik.

  • Svih pet novih saveznih zemalja, međutim, najviše pogađa odliv stanovništva na zapad, ocjenjuje list "Badische neueste nachrichten".

  • Prošla su vremena da se investira u beton na istoku. Sada je potrebnije nego ikada da se investira u glave, u ideje i projekte, piše list "Augsburger allgemeine", komentarišući razlike između zapada i istoka zemlje. To znači da se treba ograničiti na ono što može da se ostvari i plati, piše list i dodaje da "nema nikakvog smisla i dalje kopirati zapad.

  • Političari moraju da prihvate da su nove zemlje drugačije, prenosi Deutsche Welle.

  • Ali, kao što se to obično dešava kada je o srodnicima riječ, prilikom dužeg zajedništva otkrivaju se fundamentalne razlike i pojedinosti koje idu na živce. I tako su od braće i sestara ubrzo postali zapadnjaci-koji-sve-znaju-najbolje i neprestano-kukajući-istočnjaci. U međuvremenu je i ta faza uglavnom prošla, a ujedinjena Njemačka postala nešto normalno, komentariše list.