Svijet
0

Istočna obala SAD-a se oporavlja od snježne oluje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Istočna obala SAD-a, posebno njezin središnji dio, od države New York na sjeveru do Virginije na jugu, oporavljala se u četvrtak od druge snježne oluje u manje od sedmicu dana, koja je srušila rekorde po visini snijega u jednoj sezoni u Washingtonu, Baltimoreu i Philadelphiji.

Oluja je donijela oko 25 cm novog snijega, povrh 60 cm snijega koji je pao tokom vikenda, pa će za normalizaciju života na širem području Washingtona, gdje živi oko 5,5 miliona stanovnika, trebati nekoliko dana, ocjenjuju gradske vlasti.

Sa zimskom službom koja muku muči s čišćenjem glavnih gradskih saobraćajnica, građani u četvrtima porodičnih kuća u velikoj su mjeri prepušteni sami sebi, svojim lopatama i susjedima koji imaju motorne čistače snijega, koji su postali "akcijski heroji Oluje 2010.", kako ih u četvrtak naziva The Washington Post.

Otpuhivače snijega veličine motokultivatora, koji u jednom potezu očiste visoke nanose i iza sebe ostavljaju čistu stazu, građani koriste za čišćenje prilaza kućama, pomažu i susjedima, a čiste i ulice u koje grtalice nisu ulazile.

Bogatije četvrti u okolici Washingtona angažirale su kompanije za održavanje zelenila, koje ceste čiste grtalicama montiranim na svoje kamionete i posipaju sol.

U Washingtonu su uredi savezne vlada zatvoreni bili već četvrti dan, kao i gradske službe, škole i crkve. Većina trgovina i restorana je zatvorena.

Paul Kocin, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Washingtonu, izjavio je da je oluja bila jedna od najgorih ikada zabilježenih jer je uslijedila samo tri dana nakon prethodne. On je procijenio da je 50 miliona ljudi pogođeno nevremenom.

Nova oluja donijela je oko 50 cm snijega u Baltimoreu, 25 u Washingtonu i 40 u Philadelphiji. Oko 50 cm palo je u središnjem New Jerseyu, a od 25 do 40 cm u New Yorku i okolini.

U regiji srednjeg Atlantika očekuje se nekoliko dana vedrog vremena, no meteorolozi su već upozorili na mogući novi snijeg u ponedjeljak.

Oluja je zaustavila letove u cijeloj regiji, no u četvrtak su počeli letovi na aerodromima Dulles International kod Washingtona i International Thurgood Marshall kod Baltimorea. Otvoren je i aerdorom Philadelphia International.

U Philadelphiji zimska služba čisti autoceste Interstate 76 i I-676, koja se zatvorene u srijedu, ostavljajući grad s 1,5 miliona stanovnika sa samo jednom prohodnom autocestom.

Hitne službe su izvijestile da je u istočnoj Pennsylvaniji više od 200 vozila, uglavnom kamiona, ostalo zarobljeno u snijegu na autocesti I-78. Vozačima je dostavljeno gorivo, hrana i voda, ali je cesta ostala zatvorena i u četvrtak.

Na sjeveroistoku Marylanda skloništa za beskućnike su bila prepuna, pa su lokalne vlasti platile sobe u motelima za neke štićenike.

Ekipe elektroenergetskih kompanija u New Jerseyju rade na otklanjanju kvarova na mreži, zbog kojih je bez struje 46.000 kućanstava i poslovnih objekata.

U New Jerseyju je u četvrtak nastavljen autobusni promet i otvorene su gotovo sve željezničke stanice kako bi građani mogli stići do posla.

Prodaja lopata za snijeg, namirnica i pića višestruko je povećana u cijeloj regiji, no stotine miliona dolara prihoda izgubljeno je zbog zatvaranja aerodroma, prekida željezničkog i cestovnog saobraćaja, zatvaranja ureda, trgovina, restorana, otkazivanja sportskih događaja i drugih posljedica nezapamćene zime na Istočnoj obali SAD-a.

Dok se središnji i sjeverni dijelovi regije u četvrtka oporavljaju od nevremena, na jugu je počela nova snježna oluja koja je zahvatila Teksas.