Izbori danas i sutra
0

Istetovirani Vladimir Franz kandidat za predsjednika Češke

FENA
Vladimir Franz (Foto: AFP)
Vladimir Franz (Foto: AFP)
Česi u petak i subotu prvi put direktno biraju predsjednika, među devetero kandidata za nasljednika euroskeptika Vaclava Klausa.

Favoriti čeških izbora su dvojica bivših premijera i komunista Jan Fischer i Miloš Zeman, a slijedi ih kompozitor i profesor Vladimir Franz istetoviran od glave do pete, popularno zvan Avatar. Tok glasanja i regularnost postupka pratit će manja misija promatrača OSCE-a.

"Razlog jest činjenica da su to prvi direktni izbori", kaže Karel Srol iz češkog ministarstva vanjskih poslova.

Ankete predviđaju da će 68-godišnji Zeman, kandidat Stranke građanskih prava (SPOZ) i premijer od 1998. do 2002. dobiti između 23 i 25 posto glasova. Od 16 do 20 posto glasova trebao bi dobiti bivši glavni statističar, 62-godišnji Fischer, koji je vodio tehnokratsku vladu i zaslužan je za ekonomski oporavak 2010.godine.

U 10,5-milionskoj srednjoevropskoj zemlji pogođenoj recesijom i korupcijskim skandalima, mlađe birače privukao je Vladimir Franz, čija je koža 90 posto prekrivena tetovažom.

Bude li izabran taj 53-godišnji umjetnik i profesor na akademiji kojeg nazivaju Avatar i uspoređuju s Maorima i stanovnicima Papue Nove Gvineje postao bi prvi istetovirani predsjednik u svijetu. Ne prikupi li nijedan kandidat dovoljan broj glasova za pobjedu u prvom krugu, drugi će se izbori održati 25. i 26. janura.