Svijet
0

Istekao rok za dobrovoljno iseljenje židovskih naseljenika

NINA
U ponoć po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoevropskom) istekao je rok za dobrovoljno iseljenje židovskih naseljenika iz pojasa Gaze i dijela Zapadne obale, a izraelska vojska je sinoć najavila da će za nekoliko sati početi prisilna evakuacija onih koji su ostali u tom području.

Izraelske sigurnosne snage nisu objelodanile detalje prisilnog iseljavanja, osim što je saopšteno da će biti korišten "minimum neophodne sile".

Izraelski dužnosnici objavili su sinoć da je blizu polovine židovskih naseljenika u pojasu Gaze odlučilo dragovoljno otići te da su naselja u sjevernom dijelu Gaze gotovo prazna, a iseljene su i dvije od četiri izolirane enklave na sjeveru Zapadne obale.

Mnogi naseljenici otišli su dobrovoljno, ali su prethodno zapalili svoje kuće uz objašnjenje da im je draže da one izgore nego da u njih uđu Palestinci.

Izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz najavio je oštre mjere protiv svakoga ko pokuša ugroziti povlačenje s okupiranih teritorija.

U najvećem židovskom naselju u pojasu Gaze Neve Dekalimu sukobi između naseljenika koji se odbijaju iseliti i pripadnika izraelskih snaga sigurnosti, koji imaju neprijatan zadatak da ih evakuiraju, izbili su i prije isteka roka za dobrovoljno iseljenje.

Dobrovoljno iseljavanje iz židovskih naselja službeno je počelo u noći između nedjelje i ponedjeljka i tada je naseljenicima dano na raspolaganje 48 sati da dobrovoljno napuste svoje dosadašnje domove.

Planom izraelskog premijera Ariela Sharona predviđeno je iseljenje više od 8.000 Židova iz 21 naselja u pojasu Gaze i još četiri od ukupno 120 na Zapadnoj obali.