Svijet
0

Istekao rok plaćanja otkupa za Japance koje drže pripadnici IDIL-a

FENA
Rok koji su postavili militanti Islamske države za plaćanje otkupa od 200 miliona dolara za dvojicu Japanaca, koje drže kao taoce, istekao je danas, a vlada Japana čini sve što može da spasi živote svojih državljana, rekao je portparol japanske vlade Yoshihide Suga.

Japan nije dobio nikakvu poruku od militanata koji drže novinara Kenjija Gota i Harunu Jukavu, rekao je danas Suga, koji je dodao da je "situacija veoma ozbiljna", prenijela je agencija AFP.

Novinari koji čekaju na ishod prenijeli su da premijer Japana Shinzo Abe izgleda umorno i da žuri s jednog sastanka na drugi.

Agencija AP prenijela je da su ekstremisti povezani s grupom Islamska država postavili danas na site upozorenje da je "odbrojavanje otpočelo".

Na siteu se vidi sat koji odbrojava do nule kao i slike drugih talaca koje je Islamska država ubila.

Sat i slike postavljeni su na forumu popularnom među militantima Islamske države i njihovim simpatizerima, međutim tu nema nijedne slike japanskih taoca.

Suga je novinarima rekao da je u toku analiza te poruke.

Abe je sazvao i sastanak Nacionalnog vijeća za sigurnost da bi razgovarali o razrješenju situacije, dok je majka jednog od talaca apelirala na vladu da plati otkup i spasi njenog sina.

Islamski ekstremisti su u utorak objavili snimak u kome su japanskoj vladi postavili rok od 72 sata da plati otkup za dvojicu otetih Japanaca ili će oni biti ubijeni.

"Vrijeme ističe. Molim vladu Japana da spasi život mog sina", apelirala je majka 47 - godišnjeg Gota.

Suga je ranije danas ponovio da Japan pokušava na sve načine da dođe do onih koji drže taoce kao i da se politika Japana o dostavljanju humanitarne pomoći raseljenima zbog konflikata na Bliskom istoku neće promjeniti.

Japanski zvaničnici nisu direktno rekli da li razmatraju mogućnost da plate otkup ali su istakli da su životi talaca njihov prioritet.

Islamska država je ubila trojicu Amerikanaca i dvojicu Britanaca, objavivši snimak njihovog obezglavljivanja.

Ovo je prvi slučaj da je zaprijećeno japanskim državljanima i prvi put da je zatražen otkup.