Svijet
52

Istanbul: Broj žrtava u eksplozijama u blizini stadiona Bešiktaša povećan na 29, povrijeđeno 166 ljudi

Klix.ba
(Foto: EPA)
U dvije eksplozije koje su odjeknule sinoć u blizini stadiona Bešiktaša u Istanbulu u Turskoj poginulo je 29, a povrijeđeno 166 ljudi, saopćila je turska vlada, prenosi BBC.

U napadu je korišten automobil bomba, a bombu je aktivirao i bombaš samoubica. Meta napada su bili policajci.

Eksplozije su se dogodile dva sata nakon utakmice turskih superligaša Bešiktaša i Bursaspora, a nešto kasnije je uhapšeno desetero ljudi.

Turska se u posljednje vrijeme nerijetko suočava sa smrtonosnim napadima u većim gradovima. Za napad u blizini stadiona Bešiktaša još uvijek niko nije preuzeo odgovornost, ali su prethodne napade ranije izvršavali pripadnici kurdskih militanata i terorističke grupe IDIL.

S obzirom na činjenicu da se radi o napadu na policiju, veća je mogućnost da su izvršioci kurdski militanti, čija su meta često turske sigurnosne snage.

"Teroristički napad je izvršen na naše sigurnosne snage ig rađane. Cilj eksplozija u blizini stadiona Bešiktaša je bio ubiti što veći broj ljudi. Rezultat napada su poginuli i ranjeni", izjavio je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

Lokalni mediji su saopćili da su se navijači nakon utakmice uglavnom razišli, nakon čega je došlo do eksplozija.

"Automobil bomba je eksplodirao na mjestu na kojem su bili pripadnici specijalne policije, odmah na izlazu koji su koristili navijači Bursaspora. Do eksplozije je došlo nakon što su navijači napustili stadion", rekao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu.

Druga eksplozija se dogodila u obližnjem parku Macka, izazvao ju je bombaš samoubica.

Meta prvog napada bio je autobus koji je prevozio policajce.

Na fotografijama nastalim nakon napada se vide razbacani policijski šljemovi na ulici, kao i oštećena vozila. Policijski helikopter je kružio iznad mjesta događaja.