Ogroman problem
10

Ispuštanje radioaktivne vode iz Fukushime u okean je neizbježno, ribari se protive

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Japanski sindikat ribara se i dalje protivi ideji koja podrazumijeva ispuštanje radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukushima u okean, dok vlada pokazuje znakove da će kontroverzni plan ipak biti realizovan.

Japanski premijer Yoshihide Suga se sastao s prvim čovjekom Nacionalne federacije ribara Hiroshijem Kishijem s kojim je razgovarao o opcijama uklanjanja radioaktivne vode koja se nakupila u rezervoarima oko nukelarnog postrojenja.

Čini se da sastanak nije bio uspješan jer se ribari i dalje protive ispuštanju radioaktivne vode u okean, koje bi se obavljalo u narednim godinama. Plan još uvijek nije zakonom odobren, ali se smatra glavnom opcijom kada je riječ o nakupljanju vode.

"Ispuštanje 'tretirane' vode je neizbježno, a eksperti preporučuju da je najrealističnija metoda koja se može implementirati zapravo ispuštanje u okean. Na osnovu ovi preporuka volio bih da odlučimo o politici vlade. Pitanje o tome šta će se uraditi s vodom više ne možemo odlagati", izjavio je premijer.

Nuklearna elektrana Fukushima je oštećena 2011. godine nakon što je Japan pogodio zemljotres jačine 9 stepeni po Richteru, a potom je uslijedio i razoran cunami. Od tada je prikupljena velika količina kontaminirane tekućine koja podrazumijeva vodu za hlaššenje te podzemne vode i kišnicu koja svakodnevno završava u elektrani.

Trenutno postoji oko 1,2 miliona tona radioaktivne vode smještene u rezervoarima. Rezervoari će biti puni do 2022. godine.

Plan ispuštanja vode u okean je na udaru kritika grupa za zaštitu okoliša. Smatra se da bi plan japanske vlade uzrokovao ekološku katastrofu. U oktobru je organizacija Greenpeace optužila Tokio da "iskrivljuje" istinu tako što govori o "tretiranoj vodi" tvrdeći da tekućina sadrži "opasni nivo karbona-14" koji može "oštetiti ljudsku DNK".

Japan je u martu tražio pomoć Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u planovima za rješavanja problema. IAEA je podržao planove japanske vlade te je izrazio vjeru u odlučnost i tehnološki kapacitet Tokija za ispuštanje vode na pravi način.