Svijet
0

Ispred tužilaštva u Bratislavi protesti traju već četiri mjeseca

FENA
Bratislava
Bratislava
Grupa aktivista koja već više od 120 dana protestuje ispred zgrade slovačkog državnog tužilaštva u Bratislavi najavila je danas da će u petak toj instituciji predati upitnik, koji bi svaki njen "legalno kvalifikovan zaposlen" trebalo da bude u stanju da ispuni, uz izuzetak onih koji to ne žele da učine.

Grupa je u saopćenju izrazila nadu da će se njihovom zahtevu lično odazvati i ispuniti upitnik zamjenik državnog tužioca Lidoslav Tiči, specijalni tužilac Dušan Kovačik i zamjenik državnog tužioca za kriminalne delikte Dobroslav Trnka.

S "iskrenim ispunjavanjem" ovog upitnika javnost će se upoznati sa situacijom u vezi sa sudskim slučajevima i istragama u kojima je država izgubila "ogromna finansijska sredstva, nacionalno i kulturno nasljeđe", kao i sa svrsishodnošću plaćanja poreza u cilju isplaćivanja zarada zaposlenim u državnom tužilaštvu, navedeno je u saopćenju dostavljenom medijima.

Grupa podsjeća da od 1989. u Slovačkoj "nije istražen nijedan slučaj ozbiljne finasijske korupcije i nasilnih kriminalnih prekršaja s političkom pozadinom".

Državno tužilaštvo, smatra grupa aktivista, na taj način ne obavlja svoju funkciju ili nije u stanju da to učini.

U saopćenju se dodaje da, uprkos protestu koji 123 dana traje ispred zgrade državnog tužilaštva u Bratislavi, ta institucija "nije bila u stanju da se podvrgne samoposmatranju" i da izađe ususret građanima kako bi skinula sijenku sa spornih slučajeva korupcije i kriminalnih radnji s političkom pozadinom.