"Rasistička provokacija"
25

Ispred džamije u Francuskoj ostavljene svinjske glave

SRNA
Skranvljenje džamije naišlo na osude (Foto: AFP)
Skranvljenje džamije naišlo na osude (Foto: AFP)
Organizacije koje okupljaju muslimane i Jevreje u Francuskoj ujedinile su se danas u osudi incidenta u gradu Montaubanu, gdje su ispred lokalne džamije ostavljene dvije svinjske glave.

Naoružani islamista ubio je u ovom gradu dvojicu vojnika u martu ove godine.

Francusko Vijeće muslimanske vjere opisao je ovo skrnavljenje džamije kao "rasističku i ksenofobičnu provokaciju" i apelovao da vlasti brzo pronađu krivca.

Francuska Unija jevrejskih studenata saopštila je da je zaprepaštena ovim incidentom koji se dogodio u "zabrinjavajućoj klimi mržnje", prenio je AFP.

Svinje su nečiste životinje po vjerovanju muslimana, koji trenutno obilježavaju sveti mjesec ramazan. Ovo je prvi ovakav incident u regionu Tarn-et-Garonne i pretpostavlja se da je riječ o reakciji na martovska ubistva koja je izvršio Mohammed Merah, islamista inspirisan ideologijom Al-Kaide.

Merah je ubio dvojicu vojnika u Montaubanu i troje jevrejske djece i njihovog rabina i još jednog vojnika u obližnjem Toulouseu, a potom je izvršio samoubistvo kada ga je policija opkolila u njegovom stanu.

Svinjske glave ostavljene su da vise na kapiji ispred ulaza u džamiju neposredno prije jutarnje molitve, a na tlo se prosulo mnogo krvi.

Abdallah Zekri, predsjednik Francuske opservatorije za islamofobiju, izjavio je da se današnji incident dogodio u atmosferi intenziviranja antimuslimanskih akcija u provoj polovini godine.

"Nečuveno je da se ovo desi tokom mjeseca ramazana. Ovo je rasistička provokacija", izjavio je Zekri.