Zbog sigurnosti i korone
1

Ispred Capitola postavljeno 200.000 američkih zastava koje će "mijenjati" ljude na inauguraciji

A. B.
Ovogodišnja inauguracija američkog predsjednika Joea Bidena će biti drugačija prvenstveno zbog sigurnosnih rizika i pandemije koronavirusa.

Shodno tome, na polju ispred Capitola gdje će Biden položiti zakletvu Vrhovnom sudu, postavljene su zastave SAD-a umjesto ljudi, a stanovnicima je naređeno da ne putuju u Washington.

Objavljene snimke prikazuju veliki broj zastava kako se vihore poredane jedna do druge i osvijetljene sa strana.

Prema izvještavanju medija, riječ je o 200.000 zastava koje će na dan inauguracije stajati na tom mjestu dok Biden službeno bude preuzimao svoju dužnost. Tako zastave predstavljaju Amerikance i svih 50 saveznih država te odaju počast preminulim od posljedica koronavirusa.

Osim toga postavljena su i rasvjetna tijela, tačno 56 stubova rasvjete koji predstavljaju 50 saveznih američkih država i šest američkih teritorija.

"Iako je Biden sigurno dugo čekao ovaj dan, da se pokloni ljudima i javno obeća da će im služiti, sigurno nije zamišljao da će ispred sebe ugledati ovoliki broj zastava. Definitivno je ovo važan simbol Amerike, ali je prisustvo ljudi ipak nezamjenjivo. Ova inauguracija će baš biti drugačija", samo su neki od izvještaja američkih medija.

Međutim, s obzirom na to da se Amerika suočava sa velikim brojem zaraženih od koronavirusa ovaj korak je bio neizbježan. Osim toga, mnogi su uplašeni zbog sigurnosnih prijetnji nakon napada na Capitol 6. januara.

Osim zastava, ovu inauguraciju će obilježiti i izostanak Donalda Trumpa i prve dame Melanije, koji će sutra (na dan svečanosti) ujutro otputovati na Floridu.