Svijet
0

Ispovijest oslobođenog francuskog novinara: Godina bez pristojnog obroka

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nicolas Henin (37), jedan od četvorice francuskih novinara, koji su zarobljeni u Siriji prije godinu dana, a zatim oslobođeni i premješteni u Tursku, kazao je da su oslobođeni na inicijativu Turske.

Henin je govoreći u programu francuske televizije France24 kazao da su ih otmičari doveli do turske vojne baze te da su ih tamo ostavili da čekaju.

On je kazao da nisu tačne informacije koje su ranije objavljene u medijima, a koje govore kako su sa povezima na očima, rukama i nogama napustili jedno područje.

"Mi smo bez poveza na rukama i očima prešli granicu. Oslobođeni smo zahvaljujući Turskoj. Zahvaljujemo se Turskoj i njenoj vojsci", poručio je Henin.

Prema riječima oslobođenog francuskog novinara, otmičari su se stalno kretali i mijenjali mjesta.

Govoreći o danima zatočeništva Henin je kazao da inače nisu imali pristojan obrok, samo dan prije oslobađanja su im donijeli dobar obrok i čak ih pitali da li im je bilo dovoljno.

"To se ranije nije dešavalo i tada smo shvatili da se nešto događa", pojasnio je Henin.

Francuski novinari su, prema njegovim riječima, jednom prilikom našli način za bijeg ali su uhvaćeni.

Francuski novinari, koji su oteti u Siriji prije godinu dana, oslobođeni su i nakon toga premješteni u Tursku, te su jutros stigli u francusku prijestolnicu Pariz.

Edouard Elias (22), Didier François (54), Pierre Torres (29) i Nicolas Henin (38) su nakon više od deset mjeseci zatočeništva oslobođeni juče.