{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ispovijest bivšeg izraelskog specijalca: Zbog čega ne podržavam napad na Gazu

30.7.2014. u 21:49
117
60
Ispovijest bivšeg izraelskog specijalca: Zbog čega ne podržavam napad na Gazu
117
Ispovijest bivšeg izraelskog specijalca: Zbog čega ne podržavam napad na Gazu
Anketa među Izraelcima je pokazala da njih 91 posto podržava operaciju "Zaštitna linija" koja je počela prije tri sedmice, a u kojoj je do sada ubijeno preko 1.200 Palestinaca. No, mišljenje većine izraelskog stanovništva ne dijeli bivši član Izraelskih odbrambenih snaga.
Taj bivši vojnik je Avner Gvaryahu i on je žestoki kritičar invazije Izraela na Pojas Gaze. On danas radi kao čelni čovjek organizacije koja okuplja bivše vojnike koji su se borili na Zapadnoj obali, Gazi i Istočnom Jeruzalemu.

Kroz Fondaciju "Breaking the Silence" on pokušava pokazati utjecaj izraelskog prisustva na navedenim teritorijima u svakodnevnom životu.

Gvaryahu, bivši pripadnik izraelskih specijalnih snaga, pojašnjava na koji način se njegov pogled na višedecenijski konflikt promijenio, piše Reuters.

U njegovoj prvoj misiji, specijalna jedinica čiji je bio član, upala je u kuću jedne palestinske porodice na Zapadnoj obali koju su koristili kao osmatračnicu tokom operacija.

"Sjećam se da smo u samo nekoliko sekundi upali u kuću, zarobili porodicu i zatvorili ih u jednu sobu. Mislim, ako su htjeli ići u WC ili u kuhinju u svojoj kući, morali su me pitati za dopuštenje", kazao je Gvaryahu.

U kući koju su zauzeli stanovale su tri generacije jedne palestinske porodice.

"Sve smo ih zatvorili u sobu, djecu, žene, starije osobe i muškarce", opisao je bivši izraelski vojnik scenu tog jutra.

"Jedan od vojnika je stajao na vratima i brinuo o tome da niko ne izađe iz kuće. U međuvremenu, radili smo ono zbog čega smo došli. Sjećam se da sam sebe u jednom trenutku pitao zbog čega mi je ovo trebalo, kako bih se ja osjećao da vojnici upadnu u moju kuću. Ali sam odmah prekinuo sa razmišljanjem i nastavio sa svojom misijom", dodaje on.

Tog dana njegova jedinica se zadržala šest sati u kući Palestinaca. Iako je moralni aspekt izraelskih vojnika dugo mučio Gvaryahu, ipak je bio profesionalac i odrađivao ono što mu se naređivalo.

"Već sljedećeg dana smo bili u drugoj operaciji", napisao je za The Independent.

"To je bila uobičajena rutina i više nisam razmišljao o porodici od proteklog dana. Govorio sam sebi da je to u redu i nastavljao dalje. Nisu me proganja lica starijih osoba koja su nam nerijetko nudila čaj i nargilu", sjeća se Gvaryahu.

"Ali, poglede djece i mržnja u njihovim očima bili su prekretnica u mojoj trogodišnjoj vojničkoj službi".

On kaže da od vojnika u vojniku ne treba tražiti moralnost već da je društvo to koje treba od vojnika tražiti da ne rade nemoralne stvari.

Podsjetimo, tokom noći u bombardovanju jedne škole u Gazi koja služi kao sklonište za civile poginulo je najmanje 15 osoba. Prenoseći riječi glasnogovornika UN-a, BBC navodi da je Izrael u nekoliko navrata bio upozoren na činjenicu da su u zgradi civili, a ne vojnici.

"Djeca su ubijena dok su spavala pored svojih roditelja", kazao je glasnogovornik UN-a Chris Gunness.

U protekle tri sedmice, koliko traje ofanziva Izraela na Palestinu, ubijeno je preko 1.200 Palestinaca od kojih su većina civili.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: