Keln
0

Ispod ruševina zgrade arhiva vjerojatno nema preživjelih

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ispod ruševina zgrade historijskog arhiva njemačkoga grada Kelna, koja se u utorak urušila, dvojicu nestalih policija i vatrogasci najvjerojatnije više neće pronaći žive, saopćeno je u srijedu u Kelnu, a kelnski gradonačelnik doveo je u pitanje dalju izgradnju podzemne željeznice u tom dijelu grada.

"Mogućnost da ćemo među ruševinama pronaći preživjele ravna je nuli", rekao je načelnik kelnske vatrogasne službe Stephan Neuhoff.

Upozorio je da je potraga među ruševinama zgrade arhiva i dviju susjednih djelomično urušenih zgrada gotovo nemoguća jer je teren nesiguran. Dvojica nestalih muškaraca živjela su u tavanskom stanu jedne od susjednih zgrada.

Državno odvjetništvo je u međuvremenu pokrenulo istragu protiv nepoznate osobe. Iako se o uzrocima nesreće, koja je, osim žrtava, uzrokovala i veliku štetu, još nagađa, sve upućuje na to da se zemljište u središtu milionskog grada urušilo zbog radova na novoj trasi podzemne željeznice.

Kelnski gradonačelnik Fritz Schramma doveo je u pitanje daljnju gradnju podzemne željeznice ispod povijesnoga gradskog središta. "Mislim da je u ovom trenutku neodgovorno govoriti o nastavku radova", rekao je Schramma.

Predstavnici vatrogasaca neslužbeno govore o urušavanju zemljišta u nedovršeni tunel podzemne željeznice i eroziji. Stambene zgrade u krugu od 150 metara od mjesta nesreće do daljnjeg su evakuirane.

Gradnja tzv. južne podzemne željeznice u Kelnu i dosad je bila sporna jer je već nekoliko puta uzrokovala eroziju, a zbog otkrića arheoloških nalazišta iz rimskog doba, kada je Keln bio važno uporište na Rajni, radovi se često prekidaju.

Stručnjaci strahuju da bi najveći dio najopsežnijega gradskog arhiva u Njemačkoj, u kojem su povelje i historijski izvori neprocjenjive vrijednosti, mogao zauvijek nestati.