Antikviteti
0

Ispod kreveta držali keramički tanjir iz 1680. godine

FENA
Vrijedan keramički tanjur iz 17. stoljeća, djelo Thomasa Tofta, bit će ovaj tjedan izložen u jednom britanskom muzeju, nakon što se zadnjih 30 godina "odmarao" pod krevetom u kući jedne farmerske obitelji.

Veliki keramički tanjur britanski keramičar Thomas Toft dizajnirao je u Burslemu, u Staffordshireu, a javnost ga nije vidjela od 1890. godine.

Prethodno je bio izložen iznad kamina u farmerskoj kući u Shropshireu, no vlasnici su ga, da bi ga zaštitili, sklonili pod krevet. Potom je doniran muzeju Potteries Museum and Art Gallery u Stoke-on-Trentu. Stručnjaci su ustvrdili da je nastao 1680. te da u svijetu ima još samo oko 40 sličnih s potpisom keramičara Tofta.

Za razliku od ostalih Toftovih keramičkih djela, tanjur je generacijama ostao u privatnom vlasništvu. Muzeju su ga anonimno donirala dvojica braće. Tanjur, koji vrijedi bogatstvo, nisu prodali jer su poštivali želju svoje pokojne bake. S obzirom na to da nemaju nasljednika kojima bi ga ostavili, odlučili su ga pokloniti muzeju. Od sutra će biti službeno izložen u Muzeju u Stoke-on-Trentu.