|

Islandu prijeti nova golema erupcija vulkana

Islandu prijeti nova golema erupcija vulkana
0
F
FENA
10.2.2011. u 16:58
0
komentara
0

dijeljenja
Islandu prijeti nova golema erupcija vulkana Foto: Reuters
Naučnici s Islanda upozoravaju kako toj zemlji prijeti nova erupcija vulkana, koja bi mogla biti znatno jača od prošlogodišnje erupcije vulkana Eyjafjallajokulla.
Radi se o podrhtavanjima ispod drugog najvećeg vulkana na Islandu, Bárdarbunga, koja su zabilježili islandski geolozi i koji tvrde kako "ima razloga za zabrinutost".

Profesor geofizike s Univerziteta Island, Pall Einarsson, tvrdi kako područje oko Bárdarbunge pokazuje pojačanu aktivnost, ali se i požalio na mali broj seizmometara i mjernih uređaja, koji bi pomogli o određivanju jačine tih aktivnosti, prenosi Daily Mail.

Einarsson ističe kako je seizmička aktivnost oko spomenutog vulkana najveća zabilježena u posljednje vrijeme te kako "nema sumnje da se podiže lava".

- To je seizmički najaktivnije područje na Islandu. Trebamo bolja mjerenja i više instrumenata, jer je teško odrediti dubinu tih potresa zbog toga jer se na tom području nalazi velik broj ledenjaka, apelirao je Einarsson.

Vulkan Eyjafjallajokull prošle je godine nakon erupcije poremetio aviosaobraćaj u čitavoj Evropi, zbog vulkanske prašine, koja se izdigla u nebo i prijetila avionima u zraku. Vulkan Bárdarbunga, s druge strane, posljednji je put eruptirao 1910. godine, a njegova najveća erupcija dogodila se davne 1477. godine, pri čemu je iz njega istekla najveća količina lave zabilježena u posljednjih 10.000 godina.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.