Svijet
0

Islandska vlada pala pod pritiskom finansijske krize

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Islanda Geir Haarde objavio je da njegova vlada podnosi ostavku te da će svoju ostavku predati predsjedniku Olafuru Ragnaru Grimssonu.

Haarde, lider konzervativne Nezavisne stranke, tu vijest je saopćio poslije neuspjelih pregovora s koalicionim partnerima iz Socijaldemokratskog saveza.

Kako javlja BBC-jev dopisnik iz Reykjavika, vladajuća koalicija je konačno pukla pod pritiskom ekonomske krize - islandska ekonomija je u teškim problemima poslije potpunog kraha nezavisnog bankarskog sektora, shrvanog ogromnim dugovima.

Premijer Haarde je, kako je rekao, želio da održi funkcioniranje vlade do već sazvanih prijevremenih izbora u maju, ali nije uspio da zadovolji zahtjeve svojih koalicionih partnera - među njima su smjena guvernera Centralne banke i bliže veze s Evropskom unijom.

Ministrica vanjskih poslova Ingibjorg Gisladottir, čelnica socijaldemokrata koju se smatralo jednom od potencijalnih zamjena za Haardea, najavila je da neće tražiti premijersko mjesto.

Pod pritiskom stanovništva koje sve češće izlazi na demonstracije, Geir Haarde je u petak saopćio da će se prijevremeni izbori održati 9. maja i otkrio da se on neće ponovo kandidirati zbog zdravstvenih razloga.

To nije bilo dovoljno da smiri duhove, jer je u subotu 5.000 ljudi tražilo trenutnu ostavku vlade. Istog dana jedna anketa je pokazala da je popularnost koalicije bila na najnižem nivou, dok je porasla popularnost ljevice i zelenih.

Ova zemlja od 320.000 stanovnika, koja nije članica Evropske unije, temeljila je svoj prosperitet na bankarskom sektoru, ali je međunarodna finansijska kriza prošle jeseni porazila njenu ekonomiju.

Evropski komesar za proširenje Olli Rehn je prošle sedmice izjavio da bi Island već naredne godine mogao da podnese zahtjev za učlanjenjem u EU.

Island se tradicionalno držao na distanci od Bruxellesa, ali sve je više onih koji misle da bi članstvo o EU doprinijelo ekonomskom oporavku zemlje.

U kabinetu Ollija Rehna kažu da bi Island vjerovatno vrlo brzo ispunio uvjete za članstvo u EU.