Svijet
0

Islanđani traže ostavku premijera i guvernera centralne banke

FENA
Geir Haarde
Geir Haarde
Oko 2.000 Islanđana je protestovalo u glavnom gradu Rejkjaviku tražeći ostavku premijera Geira Haardea i guvernera centralne banke Davida Odsona, jer nisu uspjeli da spreče finansijsku krizu koja je paralisala ekonomiju te zemlje.

Demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta da bi se uputili ka zgradi vlade u centru Rejkjavika gdje su tražili ostavku premijera i guvernera, ali i prijevremene izbore koji bi ubrzali pristupanje Islanda Evropskoj uniji. Koaliciona vlada Islanda, kojoj mandat ističe 2011. godine, podijeljena je po pitanju pristupanja EU, jer se premijerova Nezavisna partija tome protivi, za razliku od koalicionog partnera - Socijaldemokratske alijanse, koja je za pristupanje najvećoj regionalnoj integraciji u svijetu.

Reuters podsjeća da je finansijski sistem ostrvske države na sjeveru Atlantika između Evropskog i Američkog kontinenta na ivici propasti, a da je ekonomija teško pogođena krizom, koja je natjerala vlasti da ovog mjeseca nacionalizuju tri najveće, dugovima opterećene banke.

Vlada Islanda odlučila je da počne zvanične pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o pomoći u visini od dvije milijarde dolara, izjavio je premijer Harde.

"Cilj je da povratimo vjeru u islandsku ekonomiju, da stabilizujemo nacionalnu valutu i restruktuiramo sistem banaka", objasnio je premijer, naglasivši da je stav vlade da "Fond nije postavio neprihvatljive uslove".

Neposredno po ovoj izjavi, MMF je izdao saopćenje u kojem se navodi da će standby aranžman vrijediti ukupno oko 2,1 milijardu dolara.

Počekom 1970-ih Svjetska banka je svrstavala Island kao zemlju u razvoju, ali je od tada nešto više od 300.000 stanovnika Islanda je donedavno imalo jedan od najviših standarda ekonomskih i građanskih sloboda u svijetu. Još prošle godine, Island je prema Indeksu Ujedinjenih nacija za humani razvoj bio najrazvijenija zemlja u svijetu. Također, privreda Islanda je, mjereno po glavi stanovnika, četvrta najproduktivnija u svijetu, ali i jedno od najegalitarnijih društava, prema Ginnyjevom koeficijentu.