Očekuje se svakog časa
100

Island se priprema za erupciju vulkana, jedan grad je tokom noći evakuiran

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Islandske vlasti saopštile su u subotu da se pripremaju za vulkansku erupciju na jugozapadu ostrva u narednim danima nakon niza potresa i dokaza da se magma brzo širi pod zemljom.

Islandski meteorološki ured saopćio je da postoji značajan rizik od erupcije na poluotoku Reykjanes ili nedaleko od njega zbog veličine prodora podzemne magme i brzine kojom se ona kretala.

Vjerovatnoća erupcije je porasla od jutros i erupcija bi mogla početi u bilo kojem trenutku u narednih nekoliko dana, navodi se u saopćenju.

Islandska Agencija za civilnu zaštitu preko noći je naredila potpunu evakuaciju Grindavika, ribarskog grada koji ima oko 3.000 stanovnika.

Regija Reykjanes je doživjela nekoliko erupcija u nenaseljenim područjima posljednjih godina. Očekuje se da će najnoviji početi na morskom dnu jugozapadno od Grindavika, saopštila je meteorološka služba.

Tunel od magme, ili rastaljene stijene, koji se proteže na sjeveroistok preko Grindavika i nekih 10 km dalje u unutrašnjost, procijenjen je kasno u subotu na dubini manjoj od 800 metara, u poređenju sa 1.500 metara koliko je bilo ranije u toku dana, saopćili su iz kancelarije.

U četvrtak je pojačana seizmička aktivnost dovela do zatvaranja geotermalne banje Plava laguna, jedne od glavnih turističkih atrakcija Islanda.

Reykjanes je vulkanska i seizmička žarišta jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U martu 2021. godine fontane lave su spektakularno eruptirale iz pukotine u tlu dugačke između 500 750 metara u vulkanskom sistemu Fagradalsfjall u regiji.