{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima

F
27.6.2011. u 14:04
0
0
Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima
0
Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima
Island, koji je pristupne pregovore s Evropskom unijom započeo u julu prošle godine, u ponedjeljak je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena.
Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskom nivou Island je otvorio pregovore u poglavljima Nauka i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Nauka i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan.

Tokom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađanosti zakonodavstva s evropskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja evropske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. To uveliko olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju, koja je članica Evropskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora.

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandske ekonomije. Evropska unija na području ribarstva ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila ne želi to prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba podrška građana za članstvo u Evropskoj uniji.

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvih pregovora i ujedno čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora.

"Island je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Hrvatske i želim čestitati Hrvatima na historijskoj odluci Evropskog vijeća o završetku pregovora", rekao je Skarphedinsson.

On je istaknuo kako očekuje da će Island polovinu preostalih poglavlja otvoriti u drugoj polovini ove godine pod poljskim predsjedanjem, a preostala tokom danskog predsjedništva u prvoj polovini sljedeće godine. Na pitanje je li realno da Island postane članica EU-a za dvije godine, šef islandske diplomacije je odgovorio negativno.

"To je apsolutno nemoguće", rekao je Skarphedinsson, dodajući da će o ribarstvu trebati dugo pregovarati i Island ne želi zatvoriti pregovore u tom poglavlju prije nego se njegovi građani izjasne o tom pitanju, što uzima puno vremena, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: