{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima

F
27.6.2011. u 14:04
0
0
Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima
0
Island otvorio i zatvorio prva poglavlja u pregovorima
Island, koji je pristupne pregovore s Evropskom unijom započeo u julu prošle godine, u ponedjeljak je na pristupnoj konferenciji otvorio pregovore u prva četiri poglavlja, od kojih su dva odmah zatvorena.
Na međuvladinoj konferenciji o pristupanju na ministarskom nivou Island je otvorio pregovore u poglavljima Nauka i istraživanje, Obrazovanje i kultura, Informacijsko društvo i mediji i Javne nabave. Istodobno su pregovori zatvoreni u dva poglavlja Nauka i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Riječ je o najlakšim poglavljima koja sve zemlje kandidatkinje otvaraju i zatvaraju isti dan.

Tokom proteklih godinu dana obavljen je postupak screeninga, usporedbe usklađanosti zakonodavstva s evropskom pravnom stečevinom. Screening je pokazao da je Island u potpunosti usklađen s jednom trećinom od 33 poglavlja evropske pravne stečevine o kojima se vode pregovori, s drugom trećinom je djelomično usklađen, a trećina je potpuno neusklađena. To uveliko olakšava pregovore s tom zemljom, koja ima dugu demokratsku tradiciju, koja je članica Evropskog ekonomskog prostora i Schengenskog prostora.

Najteže poglavlje u pristupnim pregovorima bit će ribarstvo, temeljna grana islandske ekonomije. Evropska unija na području ribarstva ima zajedničku politiku i Island, kao ribarska velesila ne želi to prepustiti Bruxellesu. Druga moguća poteškoća u islandskim pregovorima je slaba podrška građana za članstvo u Evropskoj uniji.

Islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphedinsson izrazio je zadovoljstvo otvaranjem prvih pregovora i ujedno čestitao Hrvatskoj na završetku pregovora.

"Island je prva zemlja koja je priznala nezavisnost Hrvatske i želim čestitati Hrvatima na historijskoj odluci Evropskog vijeća o završetku pregovora", rekao je Skarphedinsson.

On je istaknuo kako očekuje da će Island polovinu preostalih poglavlja otvoriti u drugoj polovini ove godine pod poljskim predsjedanjem, a preostala tokom danskog predsjedništva u prvoj polovini sljedeće godine. Na pitanje je li realno da Island postane članica EU-a za dvije godine, šef islandske diplomacije je odgovorio negativno.

"To je apsolutno nemoguće", rekao je Skarphedinsson, dodajući da će o ribarstvu trebati dugo pregovarati i Island ne želi zatvoriti pregovore u tom poglavlju prije nego se njegovi građani izjasne o tom pitanju, što uzima puno vremena, prenosi Hina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: