"Napad na vjeru"
268

Island na putu da zabrani obrezivanje dječaka, jevreji i muslimani osuđuju potez

Klix.ba
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Vjerske zajednice na Islandu osudile su prijedlog zakona koji se našao pred parlamentarcima, a koji bi zabranio obrezivanje dječaka, osim u slučaju zdravstvenih poteškoća.

Naime, nacrt zakona predviđa šestogodišnji zatvor za osobe kojima se dokaže da su odstranile i najmanji dio polnog organa. Protiv nacrta su najglasnije islamska i jevrejska zajednica koje zakon vide kao napad na vjerske slobode.

U odbranu zakona stala je poslanica u parlamentu Silja Dögg Gunnarsdóttir koja tvrdi da zakon tretira prava djeteta, a ne vjerska prava.

"Svi imaju pravo da vjeruju u šta žele, ali prava djeteta su iznad vjerskih parava", rekla je Gunnarsdóttir.

Island je 2005. godine usvojio sličan zakon koji je tretirao zabranu uklanjanja dijela ženskog polnog organa. U opisu nacrta novog zakona stoji kako obrezivanje muške djece predstavlja "intervenciju na djetetovom tijelu koja može izazvati veliku bol".

Ukoliko prijedlog prođe prvo čitanje, zakon će otići pred parlamentarni komitet kako bi bio ocijejnjen prije samog usvajanja.

U otvorenom pismu Nordijske jevrejske zajednice zakon se kritikuje kao napad na judaizam, dok Ahmad Seddeeq iz Islandskog islamskog centra kaže kako je obrezivanje dio njegove vjere.

Sa njima se slaže biskup Agnes M. Sigurðardóttir koji je rekao da se zbog zakona jevreji i muslimani mogu osjećati "neželjeno" na Islandu.