Bruxelles
0

Island i formalno počeo pristupne pregovore za članstvo u eu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Island je u utorak i formalno započeo pristupne pregovore za članstvo u Evropskoj uniji (EU), mada se očekuje da će konkretni tehnički pregovori o 35 pristupnih poglavlja, početi na proljeće iduće godine.

Island je ušao u proces pristupnih pregovora dobro pripremljen, za razliku od država zapadnog Balkana koje željno iščekuju taj trenutak, jer je ta ostrvska zemlja već postala član evropske zone slobodne trgovine i Shengena, prenosi Reuters.

Šef belgijske diplomatije Steven Vanaker, zemlje koja predsjedava EU-om, naglasio je, međutim, da "svi zakoni na Islandu moraju biti pregledani i dobro analizirani, tako da će za to biti potrebno veliko vrijeme".

Diplomate u Bruxellesu ističu da bi razgovori mogli da traju 12 do 18 mjeseci, a očekuje se da će kontrola ribolova na Islandu biti najkontroverznije pitanje u toku tih pregovora.

Islandski ministar Osur Skarfedinson predložio je da se islandske vode u zoni ribolova nazovu "oblasti sa specifičnim upravljanjem" dajući samo Islandu pravo na upravljanje i nesmetani ribolov, za razliku od prakse u drugih zemalja EU.

Skarfedinson je naglasio da zajednička politika EU u toj oblasti nije uspjela da spriječi prekomjerni lokalni ulov ribe, ali da na Islandu taj privredni sektor "ne smije biti potkopan" ukoliko Island postane članica Unije, prenosi AP.

Dok su javno mnijenje i političari na Islandu u većini bili protiv članstva u EU, Skarfedinon je otvorio pristupne razgovore uz blagoslov islandskog parlamenta.

Island je tokom prošle godine podnio kandidaturu za članstvo u EU, poslije kraha finansijskog sistema te zemlje.

Konačnu odluku o članstvu imat će narod Islanda na referndumu.