Konferencija u Beču
0

Islamsko obrazovanje u jugoistočnoj Evropi

Sarajevo-x.com
Institut za islamsku pedagogiju na Universitetu u Beču u suradnji sa Institutom za filozofiju, religiju i kulturu prava, organisira po prvi put međunarodnu konferenciju pod nazivom "Islamsko obrazovanje u jugoistočnoj Evropi", koja će se održati od 23. do 25. oktobra 2009. godine na Univerzitetu u Beču.

Pozivajući se na izvještaj organizacije za ljudska prava, (International Helsinki Federation for Human Rights (IHF)objavljen u martu 2005. godine broj muslimana u Evropskoj uniji se procjenjuje na više od dvadeset miliona. Prezentacija muslimana u Evropi predstavlja jedan poseban izazov za aktualnu politiku i društvo kao i sve veći broj muslimana i džamija. Broj učenika koji uzimaju učešće na vjeronauci u javnim školama predstavlja također izazov za politiku i ekonomiju kao i na zakonodavce. Novim proširenjem Evropske unije povećava se pritisak na aktualnu politiku u cilju razvitka novog koncepta za integraciju muslimanske manjine.

Države kao Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crnagora, Rumunija, Srbija, Slovenija i Turska (sa izuzetkom Albanija, Bosna i Hercegovina i Turska) koje već vijekovima žive sa muslimanskim manjinama su faktički prisiljene da definišu novu poziciju naspram religija.

Posebno značenje u ovom procesu zaslužuje odgoj i obrazovanje muslimanske mladeži u jugo istočnoj Evropi, koji treba da povežu nadolazeće generacije muslimana sa jednim evropskim identitetom i modernim vrijednostima kao što su demokratija, ljudska prava i pluralizam u društvu. Islamsko obrazovanje i odgoj imaju zadatak pomoći i pojasniti mlađim generacijama da je evropski identitet moguć u jednom sekularnom, pluralističkom društvu u otvorenom dijalogu sa vlastitom tradicijom. U ovom procesu posebnu ulogu ima zajednički rad i aktivnosti obrazovnih institucija u Jugoistočnoj evropi, sa ciljem da bi se pokušali pronaći odgovori na pitanja koje Evropa iz svoje sopstvene historije ne poznaje, kao naprimjer: Koje probleme i pitanja predstavlja zajednički život ljudi različitih religijskih shvatanja i kakvu ulogu u ovom procesu ima islamska pedagogija? Na koji najbolji način je moguće etablirati islamsko obrazovanje i odgoj? Kako je moguće uskladiti islamske vrijednosti sa modernim vrijednostima kao što su ljudska prava, pluralizam, demokratija, sloboda mišljenja itd.

Učesnici konferencije su poznati pedagozi i predstavnici različitih islamsko-obrazovnih institucija iz država jugoistočne Evrope. Cilj konferencije jeste predstavljanje islamskog odgoja i obrazovanja u zemljama jugoistočne Evrope i mogućnost realizacije jedne naučne mreže (NETWORK), plenarni govori i diskusije.