Mišljenja
0

Islamski svijet većinom podržava Obamu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izbor Baracka Obame kao prvog crnca u Bijeloj kući pokrenuo je globalni val oduševljenja, nade u promjene, i čak obnovljene ljubavi prema Sjedinjenim Državama koja je iščezavala tokom godina Bushove administracije.

Takvo osjećanje dijele i mnogi muslimani širom svijeta, koji izbor Obame vide kao mogućnost znatnog unapređenja odnosa između Amerike i islamskog svijeta.

U Pakistanu smatraju da će izbor Obame donijeti pozitivne promjene američke politike u regiji.

U prošlosti su pripadnici radikalnih religijskih političkih partija u Pakistanu rijetko imali lijepe riječi za američke predsjednike. Posebno sa ratovima u Afganistanu i Iraku pakistanski radikalni islamisti i ekstremisti su zadobili simpatije javnosti, koja akcije Sjedinjenih Država vidi kao agresivnost prema muslimanskom svijetu.

Sa izborom Obame, izgleda da se takva gledišta mijenjaju.

Maulvi Nor Mohammad, bivši lider Pokreta za primjenu šerijatskog zakona u Quetti u Pakistanu, kaže: „Kao što su crnci bili potlačeni, tako su muslimani potlačeni narod. Svemoćni Bog ga je učinio predsjednikom Sjedinjenih Država, tako da će on brinuti o potlačenim narodima i zaštititi muslimane od okrutnosti“

Drugi pakistanski političar, profesor Khursheed Ahmed, koji je zamjenik predsjednika Jamaat-el Islami, kaže da izbor Obame prognozira historijske promjene u Americi i svijetu. On kaže da lično vjeruje da će promjene doći, mada ne očekuje brze i radikalne promjene. Trebat će vremena, ali će promjene doći, kaže.

U Afganistanu, predsjednik Hamid Karzai u prvoj poruci novoizabranom predsjedniku traži da se obustavi ubijanje civila.

Barack Obama će odmah morati da brine o plemenskim dijelovima Afganistana i Pakistana u kojima su obnovljeni al-Qaida i Talibani. Obama je i najavio da želi fokus sa Iraka usmjeriti na to područje.

Dr. Lawrence Saez iz Škole za izučavanje Orijenta i Afrike smatra da su neke Obamine izjave pretjerane.

Tokom kampanje Obama je dao neke izjave oko akcija koje će poduzeti u potrazi za militantima al-Qaide u Pakistanu. To su bile prilično dramatične izjave i primljene su kao pretjerivanje. On je, naime, rekao da bi išao unutar plemenske regije u Pakistanu, čemu se trenutna vlada Pakistana protivi, i o čemu se mnogo govori između Bushove administracije i vlade Pakistana, kaže Saez. Administracija predsjednika Busha je otuđila mnoge u regiji, ratom u Iraku, odnosom prema zatvorenicima u Guantanamu i Abu Ghraib u Bagdadu.

Obama, međutim, ima globalnu privlačnost – njegov otac je iz Kenije, otac njegove polusestre je iz Indonezije, on sam je šest godina živio u Jakarti i njegovo srednje ime je Husein. Direktor za Srednji istok Carnegie instituta, dr. Paul Salem kaže da Arapi i islamski svijet ne vide Obamu kao nastavak kolonijalizma, kojeg su mnogi dijelovi Srednjeg istoka iskusili tokom proteklih 150 godina i što je dio sjećanja.

Također, zbog njegovih predaka iz Kenije i njegovog srednjeg imena, religiozni ljudi u islamskom svijetu ga ne mogu lako povezati s onim što oni smatraju ratom kršćanstva protiv islama, ili križarskim ratom. Salem misli da se ton dobrim dijelom već promijenio i da je to mogućnost i za Sjedinjene Države i muslimanski svijet da otvore novi dijalog civilizacija, ili dijalog naroda, radije nego neprijateljstava i sukoba koje smo vidjeli.

U međuvremenu je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u četvrtak uputio čestitke Baracku Obami na izbornoj pobjedi, i to je prvi put od Islamske revolucije 1979. da iranski lider čestita novoizabranom američkom predsjedniku.

Obama je rekao da će otvoriti direktne diplomatske odnose sa iranskim liderima kako bi prekinuo ćorsokak u kojem su se dvije zemlje našle i dao Sjedinjenim Državama više kredibiliteta u traženju oštrijih sankcija ukoliko razgovori propadnu.

Dr. Dana Allin iz Međunarodnog instituta za izučavanje strategije pozdravlja takav pristup. Ističući da ni jedna strana nema šta izgubiti od razgovora na visokom nivou. Ništa se neće izgubiti sjedanjem za sto visokih pregovarača Irana i Sjedinjenih Država i prikazivanja kako koja strana gleda na svijet, kaže on.